Guvernul, avertizat de Comisia Europeană să nu aplice CASS persoanelor din categoriile vulnerabile

Publicat: 23 iul. 2025, 17:39, de Ionut Jifcu, în SOCIAL , ? cititori
Guvernul, avertizat de Comisia Europeană să nu aplice CASS persoanelor din categoriile vulnerabile
sursa foto: Pexels

Începând cu 1 august 2025, românii care beneficiau de servicii medicale ca „coasigurați” printr-un membru de familie nu vor mai putea accesa sistemul de sănătate fără să plătească. Guvernul a decis ca aceste persoane, în special cele fără venituri, să plătească o contribuție anuală de sănătate de aproximativ 2.400 de lei, echivalentul a 10% din șase salarii minime brute.

CASS obligatoriu pentru coasigurați, de la 1 august

Comisia Europeană a reacționat la această decizie, subliniind că impunerea CASS pentru categoriile vulnerabile nu trebuie să ducă la pierderea accesului la servicii de sănătate. Într-un răspuns pentru Antena 3 CNN, oficialii europeni au transmis:

„Astfel de măsuri nu ar trebui să ducă la retragerea acoperirii, în special pentru grupurile cele mai vulnerabile” .

Comisia mai arată că, dacă se dovedește necesar, autoritățile ar trebui să evalueze impactul acestor măsuri și să ofere sprijin specific celor afectați.

Un echilibru între stabilitatea fiscală și protecția socială

Executivul european a salutat în ansamblu pachetul fiscal propus de Guvernul României, considerându-l un pas necesar spre consolidarea finanțelor publice:

„Extinderea bazei de impozitare a fost necesară, având în vedere că, în medie, doar unul din trei cetățeni contribuia anterior la sistemul de asigurări de sănătate”.

Se estimează că măsura va îmbunătăți „disponibilitatea, calitatea și sustenabilitatea serviciilor de sănătate”.

Totuși, Comisia avertizează asupra posibilelor efecte negative asupra celor mai vulnerabili și recomandă ca aceștia să fie protejați prin măsuri sociale clare.

„Condițiile acestora ar trebui să rămână sustenabile din punct de vedere social”, se mai arată în răspuns.

Excepții pentru pensionari

Guvernul a stabilit că pensionarii care au venituri sub 3.000 de lei nu vor fi afectați de noua taxare, un prag care corespunde și cu limita de impozitare a veniturilor.

În timp ce autoritățile mizează pe responsabilizarea populației și pe întărirea bugetului pentru sănătate, rămâne de văzut dacă cei fără venituri vor putea suporta costul noii contribuții. Comisia Europeană lasă clar de înțeles că nu se opune reformelor fiscale, dar trage un semnal de alarmă: sistemul de sănătate nu poate exclude tocmai pe cei care au cea mai mare nevoie de el.