Guvernul sârb și Rusia au semnat: Acord pentru construirea unui Centru pentru Tehnologii Nucleare

Publicat: 14 dec. 2021, 21:30, de Eliza Popa, în ESENȚIAL , ? cititori
Guvernul sârb și Rusia au semnat: Acord pentru construirea unui Centru pentru Tehnologii Nucleare

Guvernul sârb și corporația nucleară de stat a Rusiei Rosatom au semnat un acord pentru construirea unui Centru pentru Tehnologii Nucleare și o companie comună care să pună în aplicare proiectul în Serbia. Informația a fost făcută publică de Rosatom și preluată de Euroactiv.eu, potrivit Radio Europa Liberă.

Acordul precede o vizită la Moscova a premierului sârb Ana Brnabić și a fost semnat de ministrul Inovației și Dezvoltării Tehnologice sârb, Nenad Popović, și președintele Rosatom Overseas, Evgeny Pakermanov. Conform înțelegerii, în următorii trei ani va fi construit în Serbia un Centru de Medicină Nucleară cu un complex de ciclotron și instalații de producție de radiofarmaceutice. „Suntem foarte bucuroși că, împreună cu partenerii noștri sârbi, am identificat pașii specifici și un calendar preliminar pentru implementarea acestui proiect, care utilizează tehnologii nucleare inovatoare rusești”, a declarat Alexey Likhachev, Director General al Rosatom.

Viitorul centru va contribui în mare măsură la dezvoltarea Serbiei prin utilizarea tehnologiilor de ultimă oră: producția de radioizotopi în scopuri medicale și industriale, producția de siliciu dopat pentru diverse industrii și teste de compoziție a materialelor minereurilor, mineralelor și probelor de mediu.