Guvernul taie finanțările pentru firmele falimentare ale primăriilor

Publicat: 17 iul. 2025, 09:29, de Anamaria Ionel, în ACTUALITATE , ? cititori
Guvernul taie finanțările pentru firmele falimentare ale primăriilor
sursa: Inquam Photos / George Călin

Guvernul nu va mai acorda compensări financiare unităților administrativ-teritoriale care mențin în subordine companii de stat pe pierdere. Vicepremierul Dragoș Anastasiu a anunțat miercuri că vizate sunt în special cele care de trei ani funcționează cu pierderi și nu dau semne de redresare. 

În total există peste 1.300 de companii de stat, dintre care aproximativ 820 sunt societăți comerciale (SRL-uri) aflate în subordinea primăriilor și consiliilor județene. Oficialul susține că multe dintre acestea funcționează de ani buni pe pierdere și vor fi nevoite, în scurt timp, fie să se reformeze, fie să dispară.

„Unele companii (deținute de Primării/Consilii Județene – n.red) se ocupă, de exemplu, de parcări, altele se ocupă de apă-canal. Unele dintre ele sunt profitabile şi e treaba lor dacă pot să fie aşa. Cele care nu sunt profitabile, însă, pentru ele trebuie găsite soluţii”, a comentat Anastasiu.

Dragoş Anastasiu: „Ori o faci să fie profitabilă, ori nu mai cere bani de la întreg poporul român”

Vicepremierul a oferit exemplul companiilor locale care se ocupă de apă şi canal în comune şi oraşe mici. Oficialul este de părere că aceste companii ar putea fi comasate, iar activitatea ar putea fi trecută către operatorul regional.

El a precizat că guvernul intenționează să nu mai dea compensări unităţilor administrative teritoriale, dacă nu reușesc să eficientizeze aceste companii.

„Dacă ai chestia asta (referire la companii) şi e pe pierdere de 3 ani, ori o faci să fie profitabilă, ori nu mai cere bani de la întreg poporul român”, spune Dragoş Anastasiu, subliniind că Guvernul a început o analiză serioasă în acestă privință.

Acesta a adăugat că fiecare minister va intra să evalueze această listă de 1300 de companii.

Ce se întâmplă cu CFR şi Tarom

Despre cazul companiilor Tarom şi CFR, aflate pe pierdere, Anastasiu a arătat că au exemple europene care demonstrează că şi dacă este o companie 100% a statului, ea poate să funcţioneze pe profit, precum în Cehia, Ungaria, Polonia, sau cu subvenţii mici, „depinde de ce îşi propune şi în ce stadiu de dezvoltare se află statul respectiv”.

Potrivit lui Anastasiu, în cazul companiilor aeriene, ”vedem că sunt toate cele private care pot să funcţioneze pe profit”. Despre o privatizare a acestor companii, vicepremierul Dragoş Anastasiu a menţionat că este o decizie pe care coaliţia de guvernare actuală va trebui să o ia, din punct de vedere politic.