Guvernul vrea să condiționeze achiziția de mașini și autorizațiile de construcție de plata datoriilor la stat

Publicat: 10 iul. 2025, 10:01, de Ionut Jifcu, în ACTUALITATE , ? cititori
Guvernul vrea să condiționeze achiziția de mașini și autorizațiile de construcție de plata datoriilor la stat

Românii care au restanțe la impozite locale sau amenzi riscă să nu mai poată cumpăra un autoturism ori obține autorizații de construcție până nu își achită datoriile. Măsura face parte dintr-un pachet legislativ pregătit de Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării, menit să sprijine administrațiile locale printr-o colectare mai eficientă a taxelor și impozitelor.

Guvernul pune condiţii

Anunțul a fost făcut miercuri de ministrul Cseke Attila, care a declarat că reforma are ca obiectiv întărirea descentralizării și asigurarea sustenabilității financiare la nivel local. Printre propuneri, se numără interdicția de a cumpăra o mașină dacă există restanțe la bugetul local, fie că este vorba despre impozite pe locuințe sau terenuri, fie despre amenzi neplătite.

„Este corect ca nu doar unii cetăţeni să-şi achite taxele şi impozitele locale. Trebuie să fim responsabili în egală măsură şi să ne achităm datoriile”, a afirmat ministrul Dezvoltării.

Acesta a mai precizat că deja există obligația de a fi la zi cu taxele pentru a putea vinde un autoturism, iar același principiu va fi aplicat și cumpărătorilor.

O altă prevedere anunțată vizează redobândirea permisului de conducere suspendat. Aceasta va fi posibilă doar după plata integrală a amenzilor. Totodată, eliberarea autorizațiilor de construire va fi condiționată de lipsa datoriilor către bugetul local.

Pachetul mai prevede și posibilitatea reținerii unor datorii locale direct din ajutoarele sociale, cum ar fi impozitele pe clădiri sau terenuri. Excepție vor face mamele aflate în concediu de creștere a copilului și persoanele cu dizabilități care primesc indemnizații de handicap.

Ministrul Cseke susține că autoritățile locale au nevoie de noi pârghii pentru a putea funcționa.

„Putem citi în presă despre administraţii locale, primării, care nu-şi pot acoperi cheltuielile de funcţionare sau salariile din veniturile proprii. Trebuie să înţelegem de ce se întâmplă acest fenomen şi să modificăm legislaţia, astfel încât autorităţile locale să poată colecta, în mod echitabil, taxele şi impozitele locale”, spune el.

Pe lângă partea fiscală, reforma va include și simplificarea transferului unor atribuții și imobile din proprietatea statului către administrațiile locale.

„Comunităţile locale sunt interesate să întreţină şi să valorifice aceste imobile. Nimeni nu va fugi nicăieri cu terenurile sau clădirile transferate către autorităţile locale”, a adăugat Cseke Attila.

Aceste măsuri urmează să fie incluse într-un pachet legislativ care va fi promovat de Guvern. Primele consultări cu structurile asociative ale autorităților locale au avut loc miercuri, în prezența vicepremierului Tanczos Barna.