Hai la citit! Că e ziua internațională a cărții!

Da, azi, așa zice pe la scripte, e ziua internaţională a cărţii. Cum sună! Ce pompos! Ce alert! Ce uriaş! Ai zice, wow, ce respect şi ce dragoste există pentru carte, de are ea, la nivel mondial, ca toate chestiile importante, o zi! În realitate, o fi aşa, n-o fi? Mai ales la noi, în România.

Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor, zice Wikipedia, se sărbătorește anual pe 23 aprilie și este organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor. Prima astfel de manifestare s-a desfășurat în 1995.

De ce pe 23 aprilie? Pentru că în această zi au trecut în eternitate doi titani ai literaturii universale: William Shakespeare și Miguel de Cervantes. Desigur, istoria literaturii îi mai consemnează și pe alții. Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din Români”, astfel că în România, începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor.

Și vă mai spun așa: când sunt pomii înfloriţi, este bine să citiţi! Nu zic io, zic, prin scripturi, unii mai deştepţi ca mine. Puteţi să citiţi orice! Orice carte! Orice gen. Orice autor. Doar citiți. Știu, știu. Azi avem treabă. Multă. Că mâine e Paștele ortodox. Dar să citim de ziua cărții, printre picături, o pagină dintr-o carte. Hai, la citit, că acuma trece ziua cărţii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...