Halchin (ANP): Persoanele private de libertate dacă ar fi într-o situaţie de boală mintală nu ar fi trimise după gratii

Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Dan Halchin, a declarat, vineri, că deţinuţii nu ar fi trimişi după gratii dacă ar fi într-o situaţie de „boală mintală”, adăugând că persoanele cu probleme psihice sunt luate în evidenţă şi au discuţii, săptămânal, cu un psihiatru.

„Persoanele private de libertate dacă ar fi într-o situaţie de boală mintală nu ar fi trimise după gratii (…). Să fii privat de libertate este împotriva naturii umane şi se manifestă tensiuni şi de natură psihică, mai evidente sau mai gestionabile, se intervine şi cu o anumită medicamentaţie, dar nu avem persoane fără discernământ absolut cu care să nu poţi să ai niciun dialog în sistemul penitenciar, că altfel nu ar mai ajunge la noi şi în subordinea Ministerului Sănătăţii există centre pentru astfel de semeni de-ai noştri. (…) La cerere sau pentru cei care sunt semnalaţi cu anumite tendinţe, directorul penitenciarului are obligaţia de a asigura prezenţa acestor persoane private de libertate în faţa unui psihiatru, săptămânal, nu există discuţii, este o atribuţie de serviciu, pe care personal am trasat-o prin fişa de obiective. Ei sunt luaţi în evidenţă şi săptămânal trebuie să-i vadă un psiholog. Pentru ceilalţi care nu au nevoi speciale sunt programe anti-agresiune, anti-alcool, diminuarea agresivităţii în raport de instituţiile statului ş.a.m.d. Toate persoanele private de libertate au un dosar de intervenţie psiho-socială. Acolo sunt activităţi recomandate, acolo sunt şi demersuri pe linia psihologică”, a precizat Dan Halchin, la o conferinţă de presă.

El a subliniat că personalul medical penitenciar cuprinde şi psihiatri, deţinuţii au mai multe căi de a sesiza direct din camera de deţinere, iar autorităţile penitenciare intervin „aproape în timp real” dacă se întâmplă vreo ilegalitate.

„Orice persoană privată de libertate are nenumărate căi de a ieşi cu o informaţie sau cu o plângere sau cu o sesizare direct din camera de deţinere. Are telefon cu numere pre-aprobate în celulă. Aproape în timp real, dacă se întâmplă vreo ilegalitate, nu spunem că corpul poliţiei penitenciare este perfect, dar ori de câte ori apar astfel de situaţii intervenim. Au fost câteva cazuri când grupuri consistente de poliţişti de penitenciare au fost condamnaţi la pedepse privative de libertate în legătură cu serviciul”, a arătat oficialul ANP.

Precizările acestuia au survenit unei întrebări referitoare la faptul că Elena Udrea, aflată în închisoare, ar fi susţinut că împarte camera cu persoane care ar avea probleme psihice.

„Aş vrea să fac o precizare, în ciuda diverselor dificultăţi pe care le-am avut de-a lungul timpului, în sistemul penitenciar românesc, rata de recidivă a scăzut, încet-încet, până a ajuns anul trecut la 37,3%, plecând de la o cifră de 44%, cât era la momentul 2008. Acest lucru se datorează sistemului foarte complex de intervenţie psiho-socială (…)”, a afirmat directorul general al ANP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

PREMIERĂ: Armata României intră în grevă!

Într-un act fără precedent în istoria Armatei României, Comitetul de Acțiune pentru Desclavagizarea Armatei României a emis o notificare oficială, prin care anunță declanșarea...