Hamas deschide ușa negocierilor: Reacția la planul SUA pentru încetarea focului în Gaza

Publicat: 16 iun. 2024, 20:21, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Hamas deschide ușa negocierilor: Reacția la planul SUA pentru încetarea focului în Gaza

În urma recentelor dezvoltări din Gaza, liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a anunțat că grupările palestiniene sunt deschise să exploreze un acord de încetare a focului conform principiilor prezentate în planul propus de președintele american Joe Biden. Într-un discurs televizat difuzat în timpul sărbătorii islamice Eid al-Adha din Qatar, Haniyeh a declarat că Hamas și alte grupuri palestiniene sunt pregătite pentru un acord cuprinzător. Acesta ar include încetarea focului, retragerea militară din Gaza, reconstrucția zonelor afectate de conflicte și un schimb de prizonieri palestinieni cu ostatici israelieni.

Propunerea lui Biden, denumită „planul în trei faze”, prezentată pe 31 mai, vizează o încetare permanentă a focului în Gaza, însoțită de schimburi treptate de prizonieri. Egiptul și Qatarul, în calitate de mediere alături de Statele Unite între Hamas și Israel, au confirmat că au primit un răspuns din partea grupărilor palestiniene la acest plan, însă nu au oferit detalii suplimentare.

În timp ce Israelul a menționat că Hamas a respins elemente cheie ale planului SUA, lideri de rang înalt din cadrul Hamas au subliniat că modificările cerute de grup nu sunt semnificative. Discuțiile și negocierile continue sunt așteptate în zilele următoare pentru a vedea dacă acest plan poate duce la o reducere semnificativă a tensiunilor în regiunea profund afectată de conflictele din ultimele săptămâni.