Hepatita pediatrică de orgine necunoscută: Ipoteza implicării Sars-Cov-2

Publicat: 21 mai 2022, 11:15, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Hepatita pediatrică de orgine necunoscută: Ipoteza implicării Sars-Cov-2
covid-19

Potrivit informațiilor a doi cercetători – unul din Londra și altul din Los Angeles –, comunicate în The Lancet Gastroenrerology and Hepatology, trebuie studiată și implicarea Sars-Cov-2 pentru aflarea cauzei hepatitei pediatrice a cărei origini încă nu a trecut de stadiul ipotezelor.

Pentru moment, cei doi cercetători nu exclud ipoteza  „adenovirusul de tip 41”, care, de altfel, este cel mai frecvent invocată. Așadar, ei propun ca să fie luată în calcul și implicarea noului coronavirus.

Este vorba despre cercetătorii Petter Brodin de la Imperial College din Londra și Mosche Arditi de la Spitalul Cedar Sinai din Los Angeles care, atenție, ei nu exclud implicarea adenovirusului, ci dimpotrivă, propun studierea ambelor ipoteze, adenovirus și Sars-Cov-2.

Credem că aceste cazuri recente de hepatite pediatrice severe ar putea fi consecința unei infecții cu adenovirus cu un tropism intestinal la copii care anterior au fost infectați cu Sars-Cov-2 și sunt purtători de rezervor viral, susțin cercetătorii.

În sprijinul acestei ipoteze sunt și câteva argumente. Aproximativ 12% dintrei copiii recenzați în Europa cu această formă de hepatită erau pozitivi la Sars-Cov-2 în momentul când au fost spitalizați. Testele sunt în curs și au ca scop descoperirea prezenței anticorpilor anti-Sars-Cov-2, semn al unei infecții cu câteva luni îm urmă.

Din 19 cazuri, toate din Europa, pentru care această informație este disponibilă, 14 prezentau suficienți anticorpi anti-coronavirus. Mai mult, majoritatea cazurilor de hepatite vizează copii cu vârste sub cinci  ani, neeligibili pentru vaccinare anti-Covid.

Cei doi cercetători propun și studierea fecalelor acestor copii pentru a se stabili dacă este prezent genomul de Sars-Cov-2, ceea ce ar fi un semn al persistenței infecției în tractusul intestinal și, de asemenea, pentru a caracteriza natura răspunsului imunitar care ar putea explica mecanismul de tip superantigenă. Cercetătorii cred că o superantigenă, poate o porțiune din proteina spike a coronavirusului, ar fi responsabilă al formei severe de Covid-19, cu stare inflamatorie generalizată, care poate afecta ficatul, în cazul copiilor.