Hidroelectrica vrea să retehnologizeze centrala Vidraru

Publicat: 26 feb. 2024, 17:06, de Vasile Bahrim, în ACTUALITATE , ? cititori
Hidroelectrica vrea să retehnologizeze centrala Vidraru
Statuia lui Prometeu de la Vidraru

Hidroelectrica, principalul producător de energie electrică din România, își propune din nou să modernizeze Hidrocentrala Vidraru, situată pe râul Argeș, printr-o nouă licitație publicată în sistemul electronic de achiziții publice, SEAP.

Aceasta reprezintă a șasea încercare de retehnologizare a centralei, după cinci tentative anterioare nereușite. Valoarea estimată a contractului este de 188 de milioane de euro, o sumă considerabil mai mare față de licitația anterioară, care se ridica la 145 de milioane de euro.

Proiectul „Retehnologizarea AHE Vidraru” cuprinde o serie de lucrări esențiale pentru modernizarea centralei, inclusiv instalarea de echipamente mecanice și electrice noi, consolidarea construcțiilor hidrotehnice existente, implementarea unui sistem automat de comandă-control și efectuarea de lucrări de arhitectură în centrală și blocul tehnic. Aceste acțiuni au ca scop final creșterea eficienței producției de energie electrică și îmbunătățirea fiabilității și siguranței la exploatare.

În ciuda eforturilor repetate, Hidroelectrica s-a confruntat cu dificultăți în găsirea unui contractor adecvat în cadrul procedurilor anterioare. Ultima încercare din toamna trecută a fost încheiată fără semnarea unui contract, singura ofertă primită, venită de la un consorțiu condus de o companie românească, fiind considerată neadecvată. O ofertă similară fusese depusă și în vara anului trecut de un consorțiu format din compania românească Electromontaj și Koncar Engineering Co.Ltd din Croația.

Hidrocentrala Vidraru este una dintre cele mai semnificative instalații de acest tip operate de Hidroelectrica, având o capacitate instalată de 220 MW. Prin proiectul de retehnologizare, compania urmărește nu doar creșterea puterii active a hidroagregatelor, dar și modernizarea stației de transformare și a sistemelor de automatizare, pentru a răspunde mai bine cerințelor actuale și a asigura o operare mai eficientă și sigură a centralei.