Homing Properties lansează Icoanei Garden, în ciuda opoziției primarului general al Capitalei

În ciuda declarațiilor primarului general Nicușor Dan, care anunța vineri că a blocat demolarea caselor din Icoanei 2-8 și amendarea dezvoltatorului, Homing Properties a anunțat proiectul Icoanei Garden, amplasat pe locul, dar care va păstra elemente din clădirile demolate. Proiectul va avea 4.625 mp și are regim de înălțime P+2+3Retras+4Retras.

Potrivit dezvoltatorului, Icoanei Gardens este primul proiect din zonă care integrează elemente din clădirile existente, deși acestea nu au valoare de patrimoniu. Conform documentelor furnizate de Ministerul Culturii, clădirile respective nu sunt clasate ca monumente istorice și nu sunt nici vizate pentru a fi clasate ca monumente istorice, deci nu există obligația păstrării lor.

Icoanei Gardens va avea un atrium de 10 m lățime și 10 m înălțime (echivalent cu 3 etaje), care permite reproducerea fațadei uneia dintre clădirile anterioare. Acest atrium comunică cu o grădină interioară de 750 mp, care reprezintă aproape 40% din suprafața proiectului. Denumirea de Icoanei Gardens vine de la localizarea clădirii între 2 grădini, respectiv Parcul Icoanei și grădina nou creată. De asemenea, întregul acoperiș va fi o gradină.  Icoanei Gardens va avea 45 de apartamente, iar investiția se ridică la 10 milioane de euro.

„Am pornit inițial cu o arhitectură clasică, care pe lângă păstrarea elementelor din fosta clădire, să se plieze întru totul pe stilul existent în zonă. După ce am prezentat primele variante de proiect, specialiști din domeniul culturii ne-au recomandat să nu reproducem arhitectura din zonă pentru a lăsa să iasă în evidență clădirile Monumente Istorice din proximitate. Așadar, am ajuns la un melanj de stil contemporan în care am integrat cea mai mare parte din fațada existentă”, spune Tomás Manjón, co-fondator Homing Properties.

Teren de 1.872 mp

Din suprafața de teren de 1.872 mp, amprenta clădirii este de 1.122 mp Clădirea  mai are un subsol pentru 63 de locuri de parcare subterane și este prevăzut un alt nivel subteran cu boxe și un adăpost pentru situații de urgență.

„Deși volumetria din zonă ne permitea să construim P+4+5Retras, pentru acest proiect am renunțat la un etaj și am făcut doar P+3+4Retras. Este interesant că în anul 1934 a fost propus un proiect cu regim de înalțime P+7+8Retras si nu a fost aprobat, între alte considerente, pentru că nu era suficient de înalt pentru colț”, adaugă arhitectul Georgeta Gabrea, specializată în zone de patrimoniu și coordonatorul proiectului.

Primul proiect implementat de Homing Properties care a vizat clădiri în zone protejate a fost restaurarea integrală, în interior și exterior, a Casei Mița Biciclista din Piața Amzei, un monument istoric restaurat complet.

„Spre deosebire de Mița Biciclista, aceste case nu au valoare de patrimoniu, sunt clădiri frumoase într-un stadiu avansat de degradare. Am realizat un studiu istoric din care nu a reieșit o istorie relevantă. Însă au multe elemente interesante. După nenumărate consultări alături de Comisia de Cultură, care a solicitat ajustări la proiect, am optat pentru o arhitectură contemporană în care spațiile verzi au suprafețe importante, am folosit tehnici pentru clădiri sustenabile – geamuri care să permită lumină naturală dar să și dea amploare vizuală zonei, am creat un acoperiș verde și am păstrat cea mai mare parte dintre elementele de fațadă existente”, explică Tomás Manjón.

Experiența cu Casa Mița Biciclista

După experiența cu restaurarea casei Mița Biciclista, monument istoric de la începutul secolului al XX-lea, cu fațadă în stil Art Nouveau, a cărei restaurare completă a fost finalizată în anul 2019, Homing Properties vizează pe termen lung realizarea altor proiecte în zone protejate. Fie proiecte de restaurare, fie proiecte de construcție care implică integrarea în arhitectură contemporană a unor elemente din clădiri vechi.

„Am realizat un studiu de însorire pentru a verifica dinamica dintre clădirea nouă și celelalte din zonă. Însă datorită distanței dintre acestea, interacțiunea este foarte mică. Deși Certificatul de Urbanism și PUZ pentru zone protejate permit suprafețe construite de 5.265 mp, Icoanei Gardens se încadrează într-o suprafață construită de 4.625 mp”, adaugă Tomás Manjón.

Compania de dezvoltare imobiliară Homing Properties a fost creată de 3 antreprenori spanioli, Tomás Manjón, Diego Stuyck și David Tortosa. Homing Properties mai are în portofoliu 2 ansambluri rezidențiale premium de tip butic, Triana, pe Șoseaua Pipera, cu 53 de apartamente, finalizat în 2021 și Trastevere, proiect finalizat în anul 2019, cu 48 apartamente, 3 spații comerciale și piscină pe acoperiș.  

Mai multe articole...

2 COMENTARII

  1. Proiectul acestor pseudo-dezvoltatori imobiliari este ORIBIL. Din punct de vedere ESTETIC nu se incadreaza in zona Icoanei. Ar distruge din punct de vedere estetic zona Icoanei. Trebuie sa construiasca in stilul arhitectural al zonei, proiectul sa poata fi incadrat din punct de vedere estetic in peisagistica zonei.

  2. Sunt vecin cu ei si abia astept sa inceapa constructia sa vad daca le am dat acordul, ca nu mi mai aduc aminte . Am un un prieten care a stat 10 ani in procese cu vecinul care chipurile ii lua insorirea. Am experienta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole