Icoana unicat și făcătoare de minuni de la Voronei

Publicat: 09 feb. 2022, 18:15, de Puterea.ro, în LIFESTYLE , ? cititori
Icoana unicat și făcătoare de minuni de la Voronei

La vreo 25 de kilometri de municipiul Botoșani, există, destul de puțin cunoscută – mai ales că nu e la loc cu vad, ci în pustietatea pădurii și se ajunge greu acolo, drumul nefiind unul care să facă mașinile să zâmbească de fericire – Mânăstirea Sihăstria Voronei.

A fost ridicată acum 300 de ani, ca un schit, de niște călugări ruși. Și mânăstire de călugări a rămas și în ziua de azi. Ceea ce o face, însă, deosebită pe această mânăstire nu e faptul că ființează în pădure, printre iepuri, căprioare și mistreți. Ba și lupi, după cum spun călugării. Ci acela că aici există, raportându-ne la ortodoxism, o icoană unicat în lume. De dimensiuni mari, ea îi reprezintă pe Fecioara Maria şi pe copilul Iisus Hristos într-o ipostază, după cum spun specialiștii, nemaiîntâlnită altundeva.

Toate icoanele în care Fecioara e reprezentată cu Iisus sunt la fel: maica ține în brațe un prunc născut de curând. Pe când aceasta de la Voronei o înfățișează pe Fecioară cu Iisus de mână, deci, un copil în vârstă de câțiva ani. Icoana asta a fost pictată de un călugăr în vârstă de 100 de ani, Vladimir Machedon, care, se spune, a avut o revelație. Și, una dintre semnificaţiile acestei icoane este aceea că, aici, Fecioara Maria este orice mamă plină de grijă, care îşi poartă de mână copilul prin viață.

O explicație certă a realizării altfel a icoanei, nu există. Ieromonahii cred că pictorul monah a făcut altfel decât cereau canoanele bisericești icoana ca să fie o replică la Madona catolică. Această icoană are o vechime de aproape 200 de ani. Nu a fost niciodată restaurată, dar se păstrează foarte bine. Toată lumea spune despre ea că e făcătoare de minuni, ba, chiar prevestește și dezastrele. Înainte de marile cutremure, după cum afirmă călugării, Maica Domnului din icoană începea să verse lacrimi de mir. Vladimir Machedon a pictat şi biserica, dar din vechea pictură se mai păstrează azi doar altarul. Pentru că, se spune, pleca iarna pe jos la Athos și se întorcea vara, și biserica, și icoana au avut nevoie de 15 ani pentru a fi finalizate. Deci, când călugărul avea 115 ani. Nu există dovezi, dar tot așa, se spune, el a mai trăit după ce a realizat icoana și pictura bisericii, încă zece ani. Cu hramul Buna Vestire, icoana își menține statutul de una făcătoare de minuni. Ea este păstrată în biserica principală a mănăstirii, cu hramul „Buna Vestire“, chiar în apropierea altarului. Și, cum spuneam, se află în Nordul țării, lângă Botoșani. Dacă aveți drum pe acolo, călcați-i pragul!