Icoane din colecția Aurel Vlaicu, scoase la vânzare

Aproape 200 de obiecte de cult vechi, inclusiv care au aparținut familiei aviatorului Aurel Vlaicu, vor putea fi cumpărate în cadrul unei licitații care va avea loc miercuri, 9 decembrie, pe platforma Artmark LIVE.

Remarcabilă este selecția de icoane ce provin din colecția familiei aviatorului Aurel Vlaicu, inventator și pionier al aviației române și mondiale. Admirabilă apariție este icoana ”Sfântul Ierarh Nicolae pe tron (foto)”, realizată de zugravul legendar din Țara Făgărașului, Ioan Pop, cu foiță de aur pe glajă, care pleacă de la un preț de pornire de 350 de euro. De asemenea, creație a aceluiași celebru artist iconar, Ioan Pop, este și icoana ”Maica Domnului cu Pruncul”, având un preț de pornire de 250 de euro. De luat în considerare că ambele icoane sunt realizate cu aprox. jumătate de secol înainte ca Vlaicu să efectueze, cu modelele sale de avion Vlaicu I și Vlaicu II, construite cu mâna sa, primele zboruri europene din 1910-1912”, se arată în comunicatul de presă transmis de Artmark.

În septembrie 1913, după ce folosise avionul Vlaicu II pentru zboruri de recunoaștere în Bulgaria în timpul celui de-al doilea război balcanic, devenind astfel și primul pilot militar din România, s-a prăbușit în apropiere de Câmpina, în timpul unui zbor de traversare a Carpaților. Tocmai începuse construirea modelului Vlaicu III, integral din metal, practic primul avion din metal din lume.

Alte obiecte de cult importante sunt icoana împărătească pe lemn sculptat „Sfântul Nicolae făcătorul de minuni”, o piesă foarte rară realizată la sfârșitul secolului XVII, dar și icoana pe lemn „Maica Domnului cu Pruncul pe tron”, care au un preț de pornire de 2.000 de euro, fiecare. Una dintre cele mai importante teme creștine – Nașterea Domnului, se regăsește în icoana pe lemn realizată în a doua jumătate a sec. XVII. Piesa de colecție, care poate reprezenta un cadou deosebit în pragul sărbătorilor de iarnă, are un preț de pornire de 1.400 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...