Ikea, aspru criticată în presa internațională: ”Un copac tăiat la fiecare 2 secunde”

Publicat: 29 feb. 2024, 20:57, de Cezar Andrei, în ACTUALITATE , ? cititori
Ikea, aspru criticată în presa internațională: ”Un copac tăiat la fiecare 2 secunde”
Ikea, aspru criticată în presa internațională: ”Un copac tăiat la fiecare 2 secunde”

Ikea, unul dintre cei mai mari producători de mobilă din lume, este aspru criticată în presa internațională. Jurnaliștii Le Monde arată date îngrijorătoare privind tăierile de copaci produse de compania suedeză, deși aceasta se mândrește cu activitatea în favoarea planetei și dezvoltarea durabilă.

Potrivit jurnaliștilor francezi, Ikea, care a ajuns să vândă un obiect de mobilier la fiecare cinci secunde în întreaga lume. Iar producția uriașă trebuie susținută prin tăieri masive de copaci, ceea ce lasă în urmă doar peisaje devastate.

Firma consumă 20 de milioane de metri cubi de lemn în fiecare an. Adică 1% din păduri. Un copac tăiat la fiecare două secunde, relatează Le Monde. Cu toate acestea, compania suedeză susține că activitatea ei este prietenoasă cu planeta și că folosește numai lemn certificat sau reciclat, supunându-și furnizorii unor specificații extrem de precise.

Johan Stenebo, fostul asistent al lui Ingvar Kamprad, fondatorul Ikea (1943), spune că pentru a produce din ce în ce mai mult, la prețuri tot mai mici, trebuie să ”economisească bani undeva”.

Citește și: Pariul de 2,2 miliarde de dolari pe care îl face IKEA în SUA! ”Vedem oportunități nesfârșite”

Ikea a cumpărat 50.000 de hectare de pădure doar în România

Jurnaliștii Xavier Deleu și Marianne Kerfriden au călătorit în Polonia, de unde provine 20% din lemnul folosit de gigantul suedez de mobilă flat-pack. Au mers și în România și în țările baltice, unde Ikea a cumpărat zeci de mii de hectare de pădure (50.000 de hectare doar în România). Ei au vizitat Brazilia, Noua Zeelandă. Și peste tot fac aceeași observație: seculare sau nu, pădurile sunt distruse, cu ignorarea protecției mediului și a biodiversității, masivele forestiere fiind transformate în peisaje lunare. „Un prădător tăcut care a devenit un campion al greenwashing-ului”, rezumă documentarul.

Activiștii de mediu susțin adesea că asupra lor se fac presiuni uriașe și chiar sunt amenințați cu moartea atunci când fac astfel de dezvăluiri. Din când în când, izbucnesc scandaluri în care sunt implicați furnizorii Ikea. Totuși, grupul scapă de critici și chiar reușește să-și mențină certificatul FSC (Forest Stewardship Council), care ar trebui să garanteze managementul durabil al pădurilor și trasabilitatea lemnului.

Citește și: Kronospan, cu fabrici în România, în centrul noului scandal al lemnului! Defrișări, șpăgi, poluare. Rolul Ikea

Deși datele privind exploatarea pădurilor de către gigantul suedez sunt certe, se pare că firma beneficiază de sprijin de la cel mai înalt nivel european. Dovadă că, în timpul vizitei sale la Stockholm, de la sfârșitul lunii ianuarie, președintele francez Emmanuel Macron a lăudat modelul ”durabil” de gestionare a pădurilor din Suedia, în timp ce cele două țări s-au angajat să-și sporească parteneriatul în acest domeniu.