Impactul economic al Podului de la Brăila. Creștere cu 16% în afaceri, cu 18% în Transporturi și cu 15% în Turism
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/WhatsApp-Image-2025-05-06-at-21.39.14.jpeg)
O analiză a evoluțiilor indicatorilor economici în primul an de funcționare a podului peste Dunăre de la Brăila indică creșteri cu până la 15 – 18 % a cifrelor de afaceri și implicit creșteri ale profiturilor și a locurilor de muncă nou create în domenii precum Transporturi, Turism și în afacerile din alte domenii.
Podul peste Dunăre de la Brăila a fost inaugurat pe 6 iulie 2023, dar pentru o perioadă de trei luni traficul a fost restricționat, fiind permis numai în timpul zilei, deoarece în cursul nopții erau demontate macaralele. Anul 2024 a fost primul an complet de utilizare non-stop a podului de către participanții la trafic.
Potrivit unei analize preliminare realizate de „Clever News Center” cu datele platformei „Termene”, primul an de funcționare a podului de la Brăila a avut un impact economic pozitiv.
Pentru a fi constatat impactul economic al podului peste Dunăre au fost analizate afacerile care sunt avantajate cel mai mult deschiderea noii rute de transport, Turism și Transporturi.
Analiza a fost realizată numai pe cifrele raportate de către firmele din Dobrogea, dar evident că efectele economice benefice ale deschiderii acestei rute sunt reflectate și în raportările altor firme din regiune, în primul rând din Brăila și Galați.
Podul de la Brăila leagă Dobrogea de Moldova, dar și de regiunile Centru și Nord-Vest, care, după finalizarea autostrăzilor vor putea ajunge mai ușor în Dobrogea și în Portul Constanța.
Creștere cu 16% a afacerilor din Dobrogea
Analiza realizată de „Clever News Center” este una preliminară, pentru că se bazează pe datele din bilanțurile pentru 2024 depuse până pe 29 aprilie de 5.622 de firme din județele Constanța și Tulcea. O analiză completă va fi realizată în luna iunie.
Datele care au stat la baza analizei „Clever News Center” indică o creștere a cifrelor de afaceri cumulate cu 10,41 de miliarde de lei. Procentual, asta înseamnă o creștere medie a cifrei de afaceri cu 16,05% în raport cu 2023.
Această creștere a cifrei de afaceri este asociată și cu o creștere a numărului de angajați cu 3,43%, ajungându-se la 22.418 de angajați, dar și cu o creștere a profiturilor cumulate cu 1,3 miliarde de lei, care înseamnă, în medie, o creștere a profiturilor cu 8,94%.
În transportul de mărfuri, creșteri de 18%
Sectorul Transporturilor, care are o legătură directă cu deschiderea noii rute de legătură spre și dinspre Portul Constanța, a înregistrat în Dobrogea o creștere a cifrei de afaceri cu 17,96%. Numărul angajaților a crescut cu 7,99%. Profitul a scăzut, probabil din cauza costurilor crescute ale forței de muncă.
În județul Constanța, sectorul Transporturilor a avut o evoluție similară: creștere de 17,23% la cifrele de afaceri și cu 8,53% la angajați, dar o ușoară scădere a profitului, cu 2,47%.
În Turismul din Deltă și de pe Litoral, creșteri ale cifrelor de afaceri cu 15%
Evident, apariția noii rute de transport prin traversarea Dunării la Brăila, care a scurtat legăturile cu Moldova și regiunile Centru și Nord-Vest a avut un impact pozitiv și asupra turismului în cele două zone, Delta Dunării și Litoralul Mării Negre.
Deși cifra de afaceri a operatorilor de turism din Dobrogea a crescut în medie cu 15,56%, iar în județul Constanța cu 16,19%, numărul de angajați a scăzut, cu 5,02% în Dobrogea și 5,96% în Constanța. Profitabilitatea a înregistrat o scădere în Dobrogea și, posibil, o creștere spectaculoasă în Constanța. Dar aceste cifre ar fi analizate mai corect pe datele bilanțurilor mai multor firme din domeniu.
Pe regiunea Dobrogea, au fost luate în calcul 252 de firme care au depus bilanțul până pe 29 aprilie. Aceste firme au avut o cifră de afaceri cumulată de 616 milioane lei în 2024, față de 533 milioane lei în 2023. Deci la cifra de afaceri a fost înregistrată o creștere medie de 15,56%.