Importuri de cereale din Ucraina pe bază de licență

România se conformează deciziei CE de ridicare a restricțiilor la importurile de cereale  ucrainene, care, însă, vor putea fi efectuate doar pe bază de licență.

Emiterea licențelor presupune o perioadă de cel puțin 30 de zile, ceea ce înseamnă practic că nu se vor putea face importuri timp de o lună.

La această decizie s-a ajuns în urma discuțiilor dintre conducerea Ministerului Agriculturii din România și autoritățile de la Kiev, după ce, anterior, ministrul Florin Barbu s-a întâlnit cu asociațiile de fermieri.

Concret, exportatorii licențiați din Ucraina vor putea vinde marfa doar unor importatori licențiați din România, iar aceștia vor putea fi doar producători agricoli și/sau procesatori, care trebuie să demonstreze de ce au nevoie de produse din Ucraina, potrivit Agrointel. Din schemă sunt excluși practic traderii sau alți intermediari.

La videoconferința de luni seara cu oficialii de la Kiev au fost invitate să participe cele cinci state afectate cel mai mult de importul de cerealele ucrainene. Este vorba de Polonia, Ungaria, Slovacia, România și Bulgaria.

Polonezii n-au participat, ungurii n-au scos nici un cuvânt, doar românii și bulgarii au pus întrebări, potrivit presei ucrainene. Explicația este mai mult ca sigur faptul că, luni, Kievul a anunţat că a depus o plângere la OMC împotriva celor trei ţări UE – Polonia, Slovacia şi Ungaria – care au prelungit embargoul asupra importurilor de cereale din Ucraina, în pofida ridicării restricţiilor decisă de Bruxelles.

Comisia Europeană nu a mai prelungit, vineri, interdicţia introdusă de cinci state membre UE cu privire la importurile de cereale ucrainene, în schimbul unor angajamente ale Kievului că va lua măsuri pentru a controla afluxul de cereale spre ţările vecine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Arafat şi şefii IGSU, cercetaţi penal de procurorii militari pentru vătămare...

Exploziile de la staţia GPL din Crevedia au scos în evidenţă modul defectuos de intervenţie al departamentului condus de Raed Arafat. Evenimentul de la...