În acest weekend: Fragmente din cea mai mare și mai puternică rachetă spațială a Chinei, așteptate să cadă pe Pământ

În acest weekend sunt așteptate să cadă pe Pământ fragmente desprinse din cea mai mare şi mai puternică rachetă spaţială a Chinei. Reintrarea în atmosferă se va produce duminică la ora 00:25 GMT (03:25, Ora României), cu o eroare de plus sau minus 16 ore.

Guvernul de la Beijing anunță că vă monitoriza cu mare atenţie deşeurile spaţiale și susține că majoritatea componentelor vor fi distruse şi vor arde în atmosferă.

Racheta Long March 5B a fost lansată duminică pentru a transporta în spaţiu un modul al viitoarei staţii spaţiale chineze, aflată în construcţie pe orbită. Întreagă treaptă centrală a rachetei – lungă de 100 de metri şi cântărind 22 de tone – urmează să se dezintegreze în atmosferă, dar e posibil ca numeroase fragmente desprinse din ea să se prăbușească pe Terra.

Pe ce suprafață se vor răspândi fragmentele

Experți americani independenți au estimat că acestea se vor răspândi pe o suprafaţă cu o lungime de 2.000 de kilometri şi o lăţime de 70 de kilometri. Riscul general pentru oameni şi bunurile aflate la sol este destul de scăzut, ţinând cont de faptul că 75% din suprafaţa Pământului aflată pe traiectoria potenţială a acestor deşeuri spaţiale este acoperită de apă, deşert şi junglă, a precizat un analist de Aerospace Corp.

Tot el a precizat că riscul general ca o persoană să fie rănită de fragmente desprinse din fosta rachetă chineză variază de la 1/1.000 până la 1/230, depăşind cu mult pragul de risc acceptat pe plan internaţional de 1/10.000. Prin comparaţie, riscul de a fi lovit de fulger este de circa 80.000 de ori mai mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...