Averi colosale pentru șefii vămilor din București, mascate sub un trai auster

Șefii vămilor din București au rezistat cu brio tuturor scandalurilor și anchetelor penale din ultimul deceniu, reușind să-și păstreze joburile bine plătite.

Salariul lunar al unui șef la biroul vamal este de 9.000 de lei, însă, la ce avere au unii dintre ei, este clar că anumite sume chiar nu au cum să fie explicate.

Pe cont propriu

La finalul lunii mai, cu doar câteva zile înainte de rotativa la guvernare și la doar o zi după demisia surpriză a șefului ANAF, premierul de la acea dată, Nicolae Ciucă, anunța două demiteri importante la Fisc. Una dintre acestea îl viza pe Bogdan Lari Mihei, președintele Autorității Naționale Vamale, care s-a întors pe funcția deținută anterior, cea de șef al biroului vamal Otopeni, potrivit Fanatik.ro.

Demiterea lui Mihei a fost văzut ca un act de echilibrare a raporturilor de forță între PNL și PSD în cadrul ANAF, după demisia lui Lucian Heiuș din fruntea Fiscului. Bogdan Lari Mihei a lucrat toată cariera în cadrul Direcției Generale a Vămilor (instituție aflată în subordinea ANAF până recent, când s-a separat sub numele de Autoritatea Națională Vamală).

Bogdan Lari Mihei este unul dintre șefii din vămi care trăiește modest și pare să contrazică ideea populară cum că aceste funcții oferă nenumărate oportunități pentru beneficii ilicite.

Un alt șef de birou vamal, de această dată din Ilfov, dă dovadă de aceeași austeritate. Este vorba de Virgil Ristache, aflat la conducerea vămii din Ilfov de mai bine de zece ani. Acesta deține împreună cu soția mai multe terenuri agricole. De asemenea, mai are un Opel fabricat în 2001 și o Skoda, fabricată în 2011, pe care o achiziționează în 2016.

La rândul lui, Bogdan Adrian este șeful Biroului Vamal Băneasa încă din anul 2010. Acesta a lucrat ca inspector vamal încă din anul 1993, ajungând după mai bine de șapte ani director la una din regionalele din Capitală.

Cea mai mare parte a averii era plasată în titluri de stat și obligațiuni la BCR, vorbim de 360.000 de euro și peste 624.000 lei. Din dobânzile la aceste titluri de stat încasa peste 23.000 de euro și aproape 50.000 lei. Salariul său anual era de 78.000 lei.

„Sică Mercedes”, un personaj celebru

Celebru este și Vasile Neagu, fotografiat la finalul anului trecut alături de un important lider PNL, și încă de la începutul anilor 2000. Poreclit „Sică Mercedes”, presa a scris despre el că era unul dintre apropiații lui Dinu Gheorghe zis Dinu Vamă, cel care ar fi și facilitat numirea acestuia la Vama Băneasa. După demisia lui Dinu Gheorghe din fruntea Direcției Generale a Vămilor, au apărut o serie de dezvăluiri despre mafia vameșilor.

Mustafa Akram Naser, de exemplu, le-a povestit procurorilor DNA cum funcționa șpaga în vămile din Capitală și, în special, Vama de la Glina, de care se ocupa Vasile Neagu. „Cât ia, cât ia Sică Mercedes?” “trei sute pe bucată” “trei sute de euro sau dolari” “nu, în vamă nu se discută niciodată în euro”, „Sică Mercedes până acum, noi îi ziceam Sică Cheliosu, dumneavoastră îi ziceți Sică Mercedes”, “păi avea un Mercedes de aia”, “acum are un BMW, Sică BMW cinci” “40 de tiruri ori trei, patru sute de dolari se duce la el”, sunt doar o parte din declarațiile iordanianului, referitoare la fapte ce se petreceau între 2010 și 2011.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Iohannis: Vom continua să întărim NATO

Cu prilejul Zilei NATO în România şi al aniversării a 75 de ani de la înfiinţarea Alianției Nord-Atlantice, preşedintelui României, Klaus Iohannis, a transmis...
Femeie din Gorj, condamnată după ce a încercat să ofere șpagă 20 de euro polițiștilor

Femeie din Gorj, condamnată după ce a încercat să ofere șpagă...

O tânără din Motru, județul Gorj, a fost condamnată la închisoare cu suspendare și prestarea de muncă în folosul comunității după ce a încercat...