În ce județe trăiesc românii cu cele mai mici salarii
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/bani1.jpg)
În primele șase luni ale anului 2025, platforma eJobs.ro a înregistrat peste 130.000 de joburi și 5,1 milioane de aplicări, reflectând o piață a muncii din dinamică, dar cu o scădere de 10% a numărului de joburi față de 2024. Unde trăiesc românii cu cele mai mici salarii din România?
Salariile cele mai mari sunt în IT, inginerie, petrol/gaze și construcții
Domeniile de top sunt IT-ul, ingineria, petrol/gaze și construcțiile, unde românii au primit cele mai mari salarii nete, fiind sectoarele care au atras candidați cu studii superioare și specialiști. Capitala conduce cu o medie salarială netă de 5.665 lei/lună, urmată de Cluj, Timiș și Sibiu cu 5.000 lei/lună, singurele județe cu medii egale sau peste acest prag.
„Vorbim despre o primă jumătate de an care a venit cu multe incertitudini, contexte atipice, dar și măsuri care i-au determinat pe angajatori să pună pe pauză o parte dintre planurile de recrutare”, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs.
Numărul joburilor și aplicărilor
Din totalul joburilor, o treime au avut salariul afișat în anunț, o practică în creștere, cu peste 60% din joburile pe platforma secundară iajob.ro afișând salariul. București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov și Timișoara au fost orașele cu cele mai multe oferte.
Candidații din segmentul entry-level și cei cu vârste între 18–35 de ani au fost cei mai activi, cu 2,1 milioane de aplicări din categoria 25–35 de ani și 1,5 milioane din categoria 18–24 de ani.
Doar 4,2% din joburi au fost remote
Aceeași medie a fost înregistrată, în primul semestru al anului, și pentru Timiș și Sibiu, acestea fiind, de altfel și singurele județe în care anul acesta media netă salarială a fost mai mare sau egală cu 5.000 de lei. Doar 4,2% din joburi au fost remote, dar au atras 14,1% din aplicări, reflectând interesul candidaților pentru flexibilitate.
Domeniile de top
IT-ul oferă cele mai mari salarii medii nete, cu 7.500 lei/lună în 2025, datorită cererii pentru specialiști. La capitolul petrol/gaze, media este de 6.000 lei/lună, influențată de pozițiile tehnice și de management. Salariile medii în construcții și inginerie sunt de 5.500 lei/lună (construcții) și 5.400 lei/lună (inginerie), atrăgând atât specialiști, cât și muncitori calificați.
Domeniile retail și servicii au generat cele mai multe joburi, dar salariile sunt mai mici, cu medii de 3.600 lei/lună (retail) și 3.500 lei/lună.
Unde sunt cele mai mici salarii
Angajații din județele Mehedinți, Teleorman și Giurgiu au înregistrat cele mai mici salarii, e vorba de o medie de 3.800 de lei pe lună.
Puțin mai mult, adică 3900 de lei pe lună se înregistrează în Caraș Severin și Maramureș, unde cele mai căutate sunt retailul, serviciile, turismul sau industria alimentară. Salariile din Cluj, Timiș, Sibiu au o medie de 5.000 lei/lună, fiind singurele județe care ating sau depășesc acest prag.
În Iași, Brașov, Constanța, media este de 4.700 lei/lună, susținută de industrii precum IT și turism. Media salariilor în Argeș, Prahova și Dolj este de 4.500 lei/lună, cu investiții în automotive și producție.