În cel mult două luni, subvarianta XBB.1.5 ”va ocupa” Europa

În următoarele cel mult două luni, subvarianta XBB.1.5, considereată extrem de contagioasă, va fi dominantă în Europa, anunță Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), precizează AFP.

Potrivit ECDC, riscul este ”moderat până la ridicat” în cazul persoanelor vulnerabile, respectiv cele nevaccinate, vârstnice sau imunodeprimate.

„Modelele matematice ale ECDC arată că XBB1.5 ar putea deveni dominantă în Uniunea Europeană (…) în decurs de una până la două luni”, datorită „ritmului său de progres”, a estimat agenţia.

Potrivit Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor, „în prezent nu există dovezi că severitatea infecţiei cu XBB.1.5 este diferită de cea a altor subvariante ale Omicron”. Dar ceea ce devine sigur este viteza foarte mare cu care se răspândește.

În total, 38 de ţări au raportat cazuri de XBB.1.5, dintre care 82% în Statele Unite, 8% în Regatul Unit şi 2% în Danemarca, a anunţat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

”Sunt necesare investigații suplimentare de laborator și epidemiologice pentru a elucida mecanismul avantajului de creștere conferit de această modificare pentru varianta XBB în mod specific. În prezent, nu există suficiente informații disponibile pentru a evalua orice modificare a severității infecției asociată cu varianta”, precizează ECDC. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Dănuț Păle ține CV-ul la secret. A dezvoltat o afacere de...

Afacerile de tip cartel au devenit o normalitate în România. În timp ce directorii sau șefii din instituții semnează pentru contracte din bani publici...