În cine au încredere maghiarii din Covasna

Publicat: 19 feb. 2024, 23:20, de Ovidiu Zară, în ACTUALITATE , ? cititori
În cine au încredere maghiarii din Covasna

Maghiarii din judeţul Covasna au mai multă încredere în Guvernul de la Budapesta decât în cel de la Bucureşti sau decât în Uniunea Europeană și sunt mulţumiţi de activitatea depusă de administraţiile publice locale şi judeţene, relevă un sondaj de opinie prezentat la Sfântu Gheorghe.

Realizat pe un eșantion de 1.877 de persoane reprezentative pentru populația adultă maghiară a județului Covasna, sondajul arată că maghiarii din acest colț de țară sunt în general pesimiști cu privire la România şi instituţiile sale.
Astfel, 83% dintre respondenţi au încredere în Guvernul Ungariei, 73% în administrația locală, 31% în Uniunea Europeană şi 27% în NATO. Pe ultimele locuri la încrederea de care se bucură în judeţul Covasna s-au situat Preşedintele României (18%), Guvernul României (17%) şi Parlamentul României (15%)

Întrebaţi cu privire la direcţia în care se îndreaptă România, 78% dintre maghiarii din Covasna cred că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită şi doar 18% cred că lucrurile merg în direcția bună.
Pe de altă parte, peste 60% dintre respondenţi s-au declarat mulțumiți de propriile condiții de viață, iar 62% au spus că lucrurile merg în direcția bună atunci când au fost întrebați despre dezvoltarea așezărilor în care trăiesc.

Nemulţumiţi de cum merg lucrurile în UE

La întrebarea privind Uniunea Europeană, 73% dintre respondenți au spus că lucrurile merg într-o direcție greşită, iar 72% au criticat faptul că migranții sunt mai importanți pentru Bruxelles decât minoritățile naționale.
Critici la adresa Uniunii Europene, 78% dintre maghiarii din Covasna consideră că reprezentanții lor trebuie să fie prezenți în Parlamentul European.

Interesaţi mai ales de alegerile locale, maghiarii din Covasna votează cu  UDMR

În ceea ce priveşte alegerile care se vor derula în acest an în România, 83% consideră alegerile locale ca fiind cele mai importante, 74% au menţionat alegerile parlamentare, 73% alegerile prezidențiale şi 67% alegerile europarlamentare.
În privinţa exercitării dreptului de a vota, 56% dintre maghiarii covăsneni chestionaţi au spus că vor merge la vot, iar 82% dintre aceştia ar vota la Consiliului Judeţean Covasna pentru UDMR, 8% pentru Asociația Maghiară din Transilvania (EMSZ) și 1,2% pentru partidul Forța Civică Maghiară (MPE).
La capitolul politicieni locali care se bucură de susţinere, respondenţii i-ai indicat pe Sándor Tamás – președintele CJ Covasna și pe Antal Árpád – primar al oraşului Sfântu Gheorghe.