În curând, persoanele cu vârste peste 60 de ani vor avea un vaccin contra bronșiolitei

Publicat: 19 ian. 2023, 12:31, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
În curând, persoanele cu vârste peste 60 de ani vor avea un vaccin contra bronșiolitei

Compania Moderna a anunțat, la începutul acestei săptămâni, că testul de fază 3 pentru vaccinul contra VRS (virusul respirator sincițial)  – responsabil de bronșiolita la persoane în vârstă –  oferă rezultate promițătoare, transmite Top Sante.

În testul de fază 3 dublu-orb au fost incluse 37.000 de persoane cu vârste de 60 de ani și peste, din 22 de țări, printre care SUA. Este vorba despre un vaccin ARN mesager care a demonstrat o eficacitate de aproape 84% și care a fost bine tolerat de participanții la test.

Actualele rezultate reprezintă un pas înainte important în prevenirea bolilor căilor respiratorii inferioare provocate de VRS în cazul adulților cu vârste de 60 de ani și peste. Aceste date sunt încurajatoare și reprezintă a doua demonstrație a rezultatelor pozitive ale testului de fază 3 al platformei noastre de vaccinuri contra bolilor infecțioase ARNm, după Spikevax, vaccinul nostru contra Covid-19, a declarat Stephane Bancel, directorul general al Moderna, într-un comunicat.

Prioritate de sănătate publică

Dacă VRS afectează în principal bebelușii, totuși el are impact și asupra persoanelor mai în vârstă, pentru care nu există niciun vaccin comercializat. Bolile respiratorii reprezintă o prioritate majoră de sănătate publică, deoarece ele au un impact medical important și sunt o cauză majoră de spitalizare, mai adaugă Stephane Bancel.

Anual, 5,2 milioane de cazuri sunt înregistrate la persoane cu vârste peste 60 de ani în țările dezvoltate și aproximativ 500.000 de spitalizări. Mai mult, VRS provoacă anual circa 30.000 de decese – persoane în vârstă din țări ”bogate”.

Lupta contra VRS este un obiectiv și pentru alte laboratoare. La începutul lunii noiembrie, UE a aprobat un tratament preventiv al bronșiolitei, dezvoltat de AstraZeneca și Sanofi, numit Nirsevimab. Acesta este administrat printr-o singură injectare și a permis reducerea cu 74,5% a infecțiilor căilor respiratorii cauzate de VRS  în cazul sugarilor cu o stare bună de sănătate. În Europa, primele vaccinări vor începe în toamna acestui an.

Și compania americană Pfizer a anunțat rezultate pozitive obținute cu vaccinul contra bronșiolitei administrat femeilor însărcinate. Scopul? A proteja nou-născuții de formele severe ale bronșiolitei. De asemenea, Pfizer dezvoltă un vaccin VRS destinat persoanelor cu vârste peste 60 de ani.