În fiecare an apar 700-800 de cazuri noi de HIV spune Streinu-Cercel

Infecția cu HIV, care în țara noastră înregistrează anual 700-800 de cazuri noi, poate fi ținută sub control cu o sigură pastilă pe zi, fără niciun fel de repercusiuni, subliniază prof. univ. dr. Adrian-Streinu Cercel, președintele Comisiei pentru sănătate din Senat.

Am ajuns departe, pentru că acum această infecţie poate fi ţinută sub control şi numai cine nu vrea să trăiască nu ia o pastilă pe zi, fără niciun fel de alte repercusiuni. Noi am învăţat un capitol foarte mare de metabolisme, pentru că aceste mecanisme nu erau descrise până să apară HIV.

Şi, în acest context, cei care au vrut să înveţe, evident, au învăţat şi ştiu ce au de făcut cu aceşti pacienţi şi cum să le facă managementul toxicităţilor„, a precizat Adrian Streinu-Cercel, la o dezbatere privind programul de tratament HIV în România, organizată de Federaţia UNOPA, Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Centrul Român HIV/SIDA şi Academia Europeană de HIV/SIDA.

Adulţii tineri heterosexuali, bărbaţii care întreţin relaţii sexuale cu alţi bărbaţi şi utilizatorii de droguri injectabile sunt primele trei categorii prin care HIV se transmite pe teritoriul ţării noastre.

Rata de transmitere

Rata de transmitere materno-fetală este de 0,4% la nivel naţional, cazurile cumulate în perioada 1989 – 2022 fiind de 26.790.

Numărul persoanelor infectate cu HIV, în viaţă, înregistrate în baza naţională este de 17.708, iar 13.985 dintre acestea sunt în terapie activă şi se prezintă în mod regulat la doctor pentru a-şi lua medicaţia.

București, cele mai multe cazuri

Anul acesat, în perioada ianuarie – septembrie, în Bucureşti, au fost depistate cele mai numeroase cazuri noi de infecţie cu HIV/SIDA (117), urmat de judeţele Cluj (23), Iaşi (19), Maramureş şi Argeş (câte 16) şi Constanţa (15).

Calea probabilă de transmitere a acestor cazuri au reprezentat-o relaţiile heterosexuale (195 de cazuri la bărbaţi, 74 la femei), relaţiile sexuale între bărbaţi (140), utilizarea drogurilor intravenos (26 de bărbaţi, trei femei), transmiterea materno-fetală (2).

Profilaxie

Prof. univ. dr. Streinu-Cercel subliniază rolul profilaxiei, respectiv terapia cu acțiune îndelungată, administrată în mai multe formule.  

Avem pentru toţi această posibilitate de a aplica terapii de lungă durată. Fie că le facem administrare la două luni, fie la şase luni de zile, aceste lucruri există şi există sub toate formele posibile şi imposibile în momentul de faţă.

Plecând de la microcipuri cu micro-ace, până la plasturi, inele plasate intravaginal şi, evident, terapie orală. Trebuie să ne mutăm puţin obiectul de activitate dinspre terapie per se spre prevenţie. Şi aici intervine PrEP, adică profilaxia pre-expunere, unde acest tip de medicaţie îşi găseşte foarte bine locul.

Şi, atunci, dacă discutăm de strategie, evident că va trebui să includem astfel de capitole. Uitaţi-vă, injecţii subcutanate la fiecare şase luni, studiile sunt cât se poate de clare şi evident că putem merge în această direcţie„, a explicat prof. univ. dr.Adrian Streinu-Cercel.

Terapia cu anticorpi neutralizanţi 

De asemenea, prof. Streinu-Cercel s-a referit și la terapia cu anticorpi neutralizanți cu bază largă, care „sunt combinaţii de câte trei tipuri de anticorpi monoclonali, cu o administrare a unui astfel de preparat o dată la şase luni și care poate fi folosită foarte bine în prevenirea infecţiei cu HIV„.

Cu această ocazie, prof. univ. dr Adrian-Streinu Cercel a subliniat că  România a fost prima ţară din lume care, în anul 2001, a dat acces universal la terapia antiretrovirală.

E bine de ştiut asta, pentru că alte ţări aşteptau de mult acest eveniment. La noi s-a întâmplat în intervalul 2000 – 2001 şi s-a întâmplat acest lucru după ce am fost la Geneva şi le-am propus celor de acolo, la vremea respectivă, să folosim terapia ca armă de prevenţie.

Şi la vremea respectivă mi s-a spus că ‘it is not affordable’, adică nu ne putem permite, mai pe româneşte. M-am supărat, am venit în România şi am spus: În România, vom trata pe toată lumea, începând de mâine. Şi aşa a fost„, a povestit prof. dr. Streinu-Cercel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este candidatul AUR la șefia Consiliului Județean Maramureș

În deplasările sale prin țară, liderul AUR George Simion urmărește și identificarea unor candidați pentru alegerile locale, atât la primării, dar și la consiliile...
Justiție CCR

Surpriză: Cine sunt judecătorii pensionari respinși de CSM la examenul de...

Mai mulți magistrați pensionari s-au prezentat în urmă cu câteva zile la CSM la examenul de reîncadrare în sistem, însă nu a fost cu...