În Florența: Loc cu dedicație pentru mama Regelui Mihai /VIDEO

Publicat: 03 feb. 2021, 09:00, de Roxana Roseti, în LIFESTYLE , ? cititori
În Florența: Loc cu dedicație pentru mama Regelui Mihai /VIDEO

„Rafinată, cultă, riguroasă, iubitoare de artă, generoasă, o femeie care a iubit Florența și care s-a implicat în viața comunității”, astfel este descrisă Regina Elena de către autoritățile Florenței. 

Regina-mamă Elena a României, mama Regelui Mihai, a petrecut 40 de ani, respectiv două dintre cele patru exiluri ale sale, la Villa Sparta, între Florența și Fiesole. Aici s-a făcut cunoscută și apreciată, numele ei numărându-se printre membri fondatori ai Grădinii Iris.

Consiliul Local din Florența a aprobat o moțiune care are ca scop numirea unei străzi sau a unui loc public din oraș în memoria Reginei Elena a României.Regina-mamă Elena a României a petrecut mai mult de trei decenii la Vila Sparta, între Florența și Fiesole, unde s-a făcut cunoscută și apreciată.

”O figură feminină importantă pentru viața orașului nostru`

Ea a sprijinit orașul Florența, de care a fost foarte atașată, în perioada inundațiilor din 1966 și a fost membru-fondator al asociației culturale Grădinii Iris și membru al Concursului Iris din 1961.”O figură feminină importantă pentru viața orașului nostru, una dintre protagonistele Florenței în perioada în care a trăit aici: rafinată, cultă, riguroasă, iubitoare de artă, generoasă, o femeie care a iubit Florența și care și-a lăsat amprenta asupra orașului”, a afirmat liderul listei Nardella, Mimma Dardano, care a propus moțiunea.

”Titlul va fi <Elena a României/Elena di Romania> deoarece în timpul exilului său în orașul nostru dorința ei a fost de a fi cunoscută cu acest nume”. Proiectul a fost inițiat de asociația Alter.Nativa și de Melania Cristina Cotoi, secretar al asociației, și a fost susținut de Ambasada României în Italia.

Un refugiu pentru Regele Mihai

Puţină lume ştie că viaţa i-a purtat de multe ori pașii Regelui Mihai în Italia. Vila de la Florenţa a mamei sale, regina Elena, a fost un refugiu pentru Mihai şi în copilărie, când o putea vedea doar de două ori pe an, dar şi după ce comuniştii l-au alungat din ţară.

Regina Elena, poate cea mai puţin cunoscută dintre suveranele României, a fost, de altfel, cel mai important sprijin al regelui care a trebuit să înfrunte de unul singur istoria. I-a fost alături fiului ei şi la 23 august 1944, şi în momentul abdicării, la 30 decembrie 1947. Regele însuşi spunea de multe ori că, dacă nu ar fi ascultat sfaturile mamei sale, ar fi fost mort demult. Regina Elena este și cea care a salvat zeci de mii de evrei de la deportare, primind post-mortem din partea Statului Israel titlul ′′Drepți între Popoare”.

D