În iad. Acolo au stat 130 de oameni, de pe 5 martie pe 2 aprilie, 2022…

Publicat: 10 apr. 2022, 21:30, de Nina Marcu, în Internațional , ? cititori
În iad. Acolo au stat 130 de oameni, de pe 5 martie pe 2 aprilie, 2022...

Cu cât trece timpul și vin vești dinspre Ucraina, cu atât mai multe orori ies la iveală. Soldații ruși, după cum arată evidența și după cum declară autoritățile ucrainene, în mod expres și deliberat, au torturat, chinuit, ucis civili.

BBC relatează despre niște oameni care au trăit aproape o lună în infern. La propriu! În localitatea Iahidne, situată la 140 kilometri nord-vest de Kiev, la marginea orașului Cernihiv, foarte aproape de granițele cu Belarus și Rusia, au venit, pe 5 martie, trupele ruse.

Și au și rămas, localitatea fiind ocupată de ei. Chiar de când au ocupat orașul, rușii au intrat în casele oamenilor, au luat bărbați, femei, copii, i-au amenințat cu armele și i-au dus, apoi, în subsolul școlii din localitate. Aici, le-au ținut captive pe cele mai bine de 130 de persoane, până când forțele ucrainene au eliberat localitatea.

Desigur, nu vorbim numai despre captivitate. În subsolul de vreo 65 de metri, cele peste 130 de persoane au stat înghesuite ca sardelele, zi și noapte, fără posibilitatea de a respira aer curat, căci fereastra a fost astupată cu scânduri și afară nu aveau voie, în timp ce din localitate se auzeau continuu explozii și bombardamente.

Printre ostatici, erau și copii, în număr de cincizeci. Ba, și bebeluși pe care mamele lor, în tot iadul ăla se chinuiau să nu-i scape din brațe. Condițiile din subsol, chinul la care erau supuși de ruși, au făcut ca 12 dintre persoanele sechestrate în subsol să moară. Cadavrele au fost lăsate acolo, ca să sperie restul oamenilor, zile întregi.

Și, oamenii vii au trăit, au respirat, au dormit, printre oamenii morți. Afară se auzeau bombardamente în continuu, căci rușii atacau cu disperare orașul. Abia după zile bune, cadavrele au fost scoase în curtea școlii. La toaletă oamenii nu aveau voie să meargă și foloseau, la grămadă, niște găleți.

Și, pe tot fondul de stres, copiii plângeau speriați. În subsolul școlii viața mirosea a moarte. Uneori, soldații luau sub amenințarea armelor oameni pe care îi foloseau ca scuturi umane. Rușii erau, după cum relatează BBC, care a stat de vorbă cu oamenii care au fost ostatici, supărați.

Ei credeau că în trei, patru zile părăsesc Ucraina, după ce, desigur, asediază și ocupă Cernihivul și toate împrejurimile, din care făcea parte și Iahidne. Dar, cele trei, patru zile au devenit aproape 30. Nu doar că n-au subjugat zona, dar au fost și învinși. Trupele ucrainene au eliberat localitatea Iahidne și ostaticii au fost salvați și evacuați în localitățile vecine.

Ca o mărturie a celor care au fost, pe peretele alb și umed al subsolului școlii din Iahidne, încăperea care miroase, încă, a tortură și calvar, se află  un calendar. Cineva, cu un creion roșu, a marcat perioada în care cele mai bine de 130 de persoane au fost captive: 5 martie – 2 aprilie 2022. Ea va rămâne, cu siguranță, în analele istoriei locului, dar și a întregii Ucraine.