Conform Cărții Recordurilor Guinness, Sobrino de Botín, din Madrid, funcționează neîntrerupt din 1725 – exact de trei secole. Bineînțeles, acest lucru atrage mulțimi de vizitatori dornici să deguste bucătăria castiliană cu o notă istorică, scrie The Independent.

Casa Pedro se mândrește cu simpatia familiei regale spaniole

Dar la periferia Madridului, departe de magazinele de suveniruri și atracțiile turistice, se află taverna rustică Casa Pedro, ai cărei proprietari spun că localul este mai vechi decât concurentul său din centrul orașului.

„E foarte enervant când spui: «Da, existăm din 1702», dar… nu poți dovedi. Dacă te uiți la sigla restaurantului, scrie «Casa Pedro, din 1702», așa că ne-am zis: «Hai să încercăm să dovedim»”, a spus Irene Guinales, proprietara restaurantului din a opta generație.

Așadar, femeia a angajat un istoric și a găsit acum documente care confirmă că restaurantul funcționa deja cel puțin în 1750. Cu toate acestea, este clar că acest lucru nu este suficient pentru a-l depăși oficial pe Sobrino de Botín.

După cum scrie The Independent, ambele localuri au de fapt multe în comun. În primul rând, ambele sunt afaceri de familie. În al doilea rând, ambele oferă preparate clasice castiliene, cum ar fi tocănița de tripă și purcelușul de lapte la cuptor. Sunt decorate cu plăci clasice spaniole, au tavane cu grinzi de lemn aparente și pivnițe subterane. În al treilea rând, ambele au o istorie bogată și interesantă.

Sobrino de Botín are o listă lungă de „mecenate literare”, printre care se numără Truman Capote, Francis Scott Fitzgerald și Graham Greene. În cartea sa, „The Sun Also Rises” (Și soarele răsare), Ernest Hemingway l-a numit „unul dintre cele mai bune restaurante din lume”.

Casa Pedro, pe de altă parte, se mândrește cu simpatia familiei regale spaniole. Pe pereți se pot vedea numeroase fotografii din diferiți ani, în care fostul rege spaniol Juan Carlos I a luat masa într-una dintre sălile restaurantului. Fiul său, actualul monarh spaniol, regele Felipe al VI-lea, ia și el masa acolo.

Casa Pedro, Madrid

Casa Pedro, Madrid. Foto: https://casapedro.com

Lumi diferite în același oraș, Madrid

Totuși, cele două restaurante există în lumi ușor diferite. Casa Pedro a început odată ca o oprire pe singurul drum care ducea de la Madrid spre Franța. Și, deși Madridul a crescut pentru a absorbi această zonă în timp, este încă doar o suburbie a orașului. Astăzi, clientela restaurantului este formată în mare parte din clienți locali fideli, pentru care statutul istoric al localului este de mică importanță.

Purtătoarea de cuvânt a Guinness World Records, Kylie Galloway, menționează că statutul oficial de cel mai vechi restaurant este acordat doar pe baza „dovezilor și documentelor substanțiale privind funcționarea restaurantului de-a lungul mai multor ani”. Acest criteriu înseamnă că nici măcar restaurantele care funcționează de mai mult timp decât Botín, dar cărora le lipsesc dovezile documentare, nu pot fi recunoscute drept deținătoare de recorduri.

Acest lucru este valabil nu doar pentru Casa Pedro, ci și pentru multe alte localuri care funcționează de câteva secole, cum ar fi Le Procope din Paris, despre care se presupune că a fost fondat în 1686, Bianyifang din Beijing, fondat în 1416 sau White Horse Tavern din Newport, Rhode Island, SUA, fondată în 1673.