În premieră, un studiu stabilește legătura între poluarea aerului și incidența tuberculozei

Publicat: 30 mart. 2024, 14:24, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
În premieră, un studiu stabilește legătura între poluarea aerului și incidența tuberculozei

Există o legătură între nivelul de poluanți PM 2,5 și zonele unde tuberculoză are o incidență crescută. Este concluzia unui studiu efectuat în premieră în țara noastră de  echipele de cercetare de la Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” și de la Facultatea de Georgrafie de la Universitatea București.

Studiul a pornit de la necesitatea unui răspuns la întrebarea: Ce se întâmplă cu tuberculoza în România? Întrebarea a apărut în condițiile în care tuberculoză este peste tot, dar în județele din partea de Sud și în Est numărul de cazuri este mai mare, a precizat medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, la podcastul Dialogurile Puterii – ”Tuberculoza, boală vicleană”.

Echipa de cercetare de la Institutul ”Marius Nasta” împreună cu cercetătorii de la Facultatea de Georgrafie de la Universitatea București au analizat cazurile de tuberculoză din ultimii cinci ani.  Surprinzător a fost ”să observăm că există o suprapunere importantă teritorială  între nivelul de poluanți  PM 2,5 și zonele unde avem tuberculoză cu incidență crescută”, spune medicul Mahler.

De asemenea, studiul a evidențiat un nivel crescut al incidenței tuberculozei la anumite generații. ”În literatura pe care am citit-o nu am mai întâlnit această evaluare. Sunt generații care s-au născut  în anumite perioade: cei născuți în perioada Revoluției, în anii  ’88- ’89 și cei născuți ’67-’68 și în ’60-’62.  Sigur, nu sunt istoric, dar dacă ne gândim puțin, au fost momente în care, din punct de vedere politic, România a trecut prin niște momente extrem de dificile, de schimbare, de regim politic , care nu neapărat a însemnat o modificare a condițiilor de trai, ci a însemnat o traumă pentru părinții copiilor. Este vorba despre un impact asupra mamei și care se răsfrânge asupra dezvoltării copilului, asupra imunității pe generații., explică medicul Mahler.

Un studiu util și pentru primării

Cecetarea noastră comună a mai descoperit că în unitățile administrative teritoriale incidențele tuberculozei sunt diferite. Or, dacă vorbim despre poluare, măsurile de combatere a poluării nu sunt ale individului, ci ale comunității, ale primăriilor. În acest sens, concluziile acestui studiu vor fi oferite și comunităților pentru a ține seama de aceste informații care aparent nu par atât de semnificative, dar pentru un specialist aduc un plus de care era nevoie. ”Pentru că tuberculoza este o boală  activă, lentă, dar este extrem de vicleană. Și atunci avem nevoie să vedem din toate punctele de vedere ce se poate face  pentru combaterea ei”,  subliniază medicul Beatrice Mahler.