„Avem libertate, apoi…”: Meandrele post-pandemie, explicate de psiholog

Publicat: 15 feb. 2022, 23:00, de Puterea.ro, în LIFESTYLE , ? cititori
„Avem libertate, apoi...”: Meandrele post-pandemie, explicate de psiholog

Ministrul Alexandru Rafila a declarat sâmbătă că se discută ridicarea stării de alertă, ceea ce va duce la eliminarea tuturor restricțiilor și va însemna revenirea la normalitate. Psihologul Lorena Diaconescu a explicat însă cum s-a schimbat comportamentul oamenilor în timpul pandemiei și cu ce probleme ne vom confrunta odată cu revenirea la normalitate.

După eliminarea restricțiilor, oamenii vor continua să păstreze distanțare socială, ca un instinct de protejare. „În prima fază, toată lumea s e va bucura pentru că avem libertatea să ne reapropiem. O să vedem treptat că ni s-a schimbat comportamentul de a ne proteja un pic mai mult. Sunt obiceiuri pe care noi le-am căpătat în doi ani, forțat, dar care pe parcurs, putem să le schimbăm şi putem să revenim la comportamentul dinainte”, a spus Lorena Diaconescu pe B1 TV. Modul în care comunicăm, atât verbal și non-verbal s-a schimbat în timpul pandemiei și trebuie ne reobișnuim cum să comunicăm corect, spune psihologul.

Modul de a comunica s-a schimbat

De asemenea, copiilor trebuie să li se asigure o atenție deosebită, deoarece nu au învățat să descifreze corect emoțiile și mimica facială. „Sunt multe lucruri care s-au schimbat asupra cărora trebuie să reflectăm: inclusiv modul de a comunica s-a schimbat, limbajul nostru şi verbal și non-verbal s-a schimbat și va trebui să revenim la modul de comunicare sănătos. Să încercăm să ne preocupăm de comunicare în ceea ce îi privește pe cei mici care în perioada aceasta de purtare a măștilor nu au putut să învețe cum ar trebui să reacționeze la emoții sau poate nu s-au familiarizat cu emoțiile”, a mai explicat psihologul.

Reînvățarea optimismului

Episoadele de anxietate și depresie s-au accentuat în timpul pandemiei. Persoanele care au suferit episoade depresive sau anxioase in timpul pandemiei, trebuie să meargă la psiholog pentru a învăța cum să-și recapete optimismul. „Multe persoane care aveau predispoziţii spre depresie, chiar au dezvoltat depresie, alte care erau deja depresia  au trecut printr-o perioadă de accentuare. Unora li s-a accentuat anxietățile sau le-au dezvoltat chiar dacă nu aveau. Au ajuns să se confrunte cu aceste emoţii, mai ales în prima parte a pandemiei: este o reacţie firească, însă este important să ne ocupăm de rezolvarea acestor probleme, pentru că nu se rezolve de la sine.

Mergând la psiholog, învăţam cu să rezolvăm pandemia. Persoanele care rămân anxioase sau depresive după pandemie, ar trebuie să înveţe cum să-și antreneze optimismul şi să-și antreneze starea de bine”, a conchis Lorena Diaconescu.