În România: De ce a pus SUA „la bătaie” 14 milioane de dolari

Guvernul american a pus la dispoziție 14 milioane de dolari pentru un studiu de inginerie și design care să reprezinte baza instalării unor mici reactoare modulare (SMR) la o nouă centrală nucleară din România.

Studiul Front-End Engineering and Design (FEED) ar trebui să fie gata în opt luni, în urma unei investiții de 28 de milioane de dolari, cuprinzând și contribuții de la firma românească de energie nucleară Nuclearelectrica și NuScale, compania americană care deține tehnologia SMR, notează EURACTIV.

România a ales să construiască prima centrală cu SMR pe locul unei foste centrale pe cărbuni, iar studiul va oferi date specifice privind locația – costuri, construcție, program și detaliile licențierii – necesare pentru instalarea reactoarelor de la NuScale, a anunțat Casa Albă duminică.

La conferința climatică a ONU din Glasgow din 2021 (COP26), reprezentantul SUA pentru climă John Kerry și președintele român Klaus Iohannis și-au anunțat intenția de a instala SMR-uri în România în parteneriat cu NuScale Power.

Ce va demonstra acest proiect

Energia nucleară, inclusiv SMR, reprezintă un instrument esențial pentru lupta cu schimbarea climei și totodată poate îmbunătăți sectorul energetic și stimula prosperitatea economică. E un pas ferm înainte în sprijinul dorinței României de a folosi energie nucleară inovatoare, sigură și cu zero emisii în parteneriat cu SUA”, a declarat Kerry.

Când va fi pe deplin implementat, acest proiect de miliarde de dolari va demonstra capacitatea reactoarelor nucleare avansate de a substitui generarea din cărbune cu energie nucleară curată și inovatoare, creând concomitent mii de locuri de muncă și reiterând faptul că inițiativele climatice și creșterea economică sustenabilă merg mână în mână, a afirmat guvernul SUA, potrivit EURACTIV.ro.

Intrând în parteneriat cu SUA, România se asigură totodată că investițiile ei în energia nucleară respectă cele mai înalte standarde de siguranță, securitate și neproliferare nucleară, contribuind concomitent la consolidarea securității energetice a regiunii”, a adăugat el.

Premierul român Nicolae Ciucă a salutat anunțul Washingtonului. „Dezvoltarea programului nuclear va mări creșterea economică, atât prin revitalizarea lanțului de aprovizionare cât și prin poziționarea României ca lider regional în această industrie”, a declarat Ciucă.

1 COMENTARIU

  1. Acctuala clasa politica „Tufa de Venetia” va disparea in curand de pe scena politica, intelectualitatea romana isi va relua locul.
    14 milioane de dolari este ceva usor sa-i lasi pe mana prostilor mai ales cu acel titlu de copy paste sau dottore ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...