În UE inflația scade, dar prețurile alimentelor cresc. Cine plătește cel mai mult și pentru ce?

Publicat: 27 ian. 2023, 03:01, de Magda Marincovici, în ECONOMIE
În UE inflația scade, dar prețurile alimentelor cresc. Cine plătește cel mai mult și pentru ce?

Potrivit datelor comunicate săptămâna aceasta de Eurostat, agenția europeană de statistică, prețurile alimentelor au continuat să crească în toată Europa, deși inflația a scăzut pentru a doua lună consecutiv, transmite Euronews.

Inflația prețurilor la alimente în UE a fost de 18,2% și de 16,2% în zona euro în decembrie, ceea ce reprezintă o scădere ușoară față de medie în noiembrie. Dar prețurile la unele produse alimentare de bază, cum ar fi zahărul, brânza și ouăle, uleiurile și grăsimile, continuă să crească.

Cea mai mare creștere a prețurilor a fost observată în Ungaria, cu aproape 50%, Lituania cu 33,5%, urmată de Estonia cu 30,8%. În schimb, cele mai mici modificări de prețuri au fost înregistrate în Luxemburg cu 11,1%, Irlanda cu 12,1% și Cipru cu 12,2%.

În țările UE, cele mai semnificative creșteri de prețuri – variind de la 30,2%  la 56,6% – s-au înregistrat la: ouă, lapte integral proaspăt, zahăr, uleiuri comestibile, unt.

De exemplu, prețul zahărului s-a dublat în Estonoia, a crescut cu 98,9% în Cehia și cu 87,4% în Polonia. Dar în Suedia, Danemarca și Luxemburg, modificarea prețului a fost de aproximativ 10%.

Și ouăle s-a scumpit alarmat: cu 14,8 în Luxemburg, dar cu 92,5% în Cehia, în timp ce, în medie, în UE, a fost consemnată o creștere cu 30%.