În ultimii ani, crește numărul cancerelor la gât. Cauza?

În ultimii douăzeci de ani, în Occident, se înregistrează o creștere a  cazurile de cancer la gât ”până la punctul că unii au calificat-o epidemie”, transmite Hisham Mehanna, profesor la Institutul  Cancerului și Științelor genomice din cadrul Universității Birmingham.

În mod special, un tip de cancer este în creștere: cancerul de orofaringe (zona amigdalelor și în spatele gâtului) devenit la fel de frecvent ca și cancerul de col uterin în Statele Unite și Regatul Unit, precizează cercetătorul, transmite Ca m’ïnteresse.  

Ca și cancerul de col uterin, și cel de orofaringe se dezvoltă ca urmare a unei infecții cu un virus din familia papilomavirusurilor umane (HPV). Aceste virusuri se transmit pe cale sexuală. Se estimează că aproximativ 70 – 80% din femeile și bărbații  activi sexual vor avea cel puțin o dată în viața lor o infecție cu  HPV, potrivit Sante Publique din Franța.

HPV ajung în organism în special în urma sexului oral.  Deoarece, contrar unor idei care se dovedesc complet periculoase, ”sexul oral nu este mai sigur”, precizează serviciul de informații SIDA pe Twitter.  Această asociație reamintește că printre infecțiile cu transmitere sexuală cele mai frecvente sunt cele provocate de HPV, chlamydia, gonoreea, herpesul genital, chiar și sifilisul.

Prezervativ, depistare, vaccinare

Pentru a se proteja, mijloacele de prevenție – folosirea prezervativului masculine sau feminine –   sunt necesare chiar în momentele care preced actul sexual. De asemenea, asociația recomandă controalele periodice pentru depistarea în faze incipiente a infecțiilor cu transmitere sexuală.

Pentru infecțiile provocate de papilomavirusuri, măsura cea mai eficace rămâne vaccinul anti-HPV.  

În România, între 1 ianuarie 2022 și 31 iulie 2022, au fost înregistrate la cabinetele medicilor de familie un număr de 30.201 solicitări de vaccinare (16.545 solicitări la vaccinarea anti HPV pentru fetele cu vârste  între 11 și 14 ani și 13.665  solicitări la vaccinarea anti HPV pentru fetele între 15 și 18 ani), conform Raportului privind vaccinarea anti – HPV realizat de către Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. 

Se știe că factori de risc pentru apariția cancerului de orofaringe sunt: fumatul, consumul cronic de alcool, igiena orală deficitară, statusul imunologic deficitar și, nu în ultimul rând, infecția cu virusul papiloma uman (HPV) De altfel, multe studii indică o legătură reală între infecția HPV și cancerul orofaringian. Astfel, virusul papiloma uman este inclus pe lista agenților etiologici ai cancerului de orofaringe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...