În Uniunea Europeană, aproape 50% din mierea importată este falsificată!

Publicat: 30 mart. 2023, 20:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
În Uniunea Europeană, aproape 50% din mierea importată este falsificată!
Miere (Foto: PxHere)

Aproape jumătate din mierea importată în Uniunea Europeană este suspectă că e falsificată, în special prin adaos de sirop de zahăr, potrivit unei anchete a autorităților europene, confirmând cererea statelor, ONG-urilor și organizațiilor agricole de a înăspri reglementarea existentă, transmite AFP.

Uniunea Europeană importă aproximativ 40% din mierea consumată, fiind, la nivel mondial, al doilea cel mai important importator după Statele Unite.

Ancheta serviciului de cercetare al Comisiei Europene și a Oficiului european de luptă antifraudă (Olaf), publicată recent, arată că din 320 de eșantioane controlate recent de 16 state membre, 46%  sunt suspecte că nu corespund reglementărilor UE.

Concret, 74% din 89 de sortimente de miere din China au fost considerate suspecte și aproape toată mierea importată din Turcia (14 din 15). De asemenea, sunt suspectate sortimentele de miere ucrainene, mexicane și braziliene.

Principalele fraude se referă la adaosul de sirop de zahar, de orez, grâu sau sfeclă, cu scopul de a scădea prețul. Dar raportul mai precizează de asemenea, depistarea de aditivi și coloranți sau falsificarea informațiilor de trasabilitate.

Mierea conține în mod natural zahăr și, potrivit legislației UE, ea trebuie să rămână în starea naturală, pură: mierea nu trebuie să conțină apă sau siropuri de zahar adăugate artificial pentru a-i mări volumul, subliniază Olaf.

Miere de import

Valoarea medie a mierii importate este astfel de 2,32 euro/kg în 2021, contra unui cost de 0,40 – 0,60 euro/kg pentru siropurile de zahăr pe bază de orez.  

Aceste adaosuri nu reprezintă un risc major pentru sănătatea consumatorilor. Totuși, aceste practici reprezintă o înșelare a consumatorilor. Totodată, producătorii onești sunt defavorizați din cauza concurenței neloiale.

Acest rezultat alarmant demonstrează că piața europeană este ca o adevărată sită prin care trec cei care comit fraude și își vând produsele false, a subliniat ONG pentru apărarea consumatorilor Foodwatch.

Problema pare sistemică: din 123 de exportatori de miere spre Europa, 70 sunt bănuiți de falsificare a produselor lor și din 95 de importatori europeni controlați, două treimi sunt vizați de cel puțin un lot suspect. În prezent, 44 de operatori în UE fac obiectul unei anchete și șapte au fost sancționați, a precizat Olaf.

Această situație a determinat o reacție a statelor membre: în ianuarie, 20 dintre statele membre au cerut Comisiei Europene să înăsprească reglementările în acest sector.