În vreme de război: Cine a câștigat alegerile parlamentare anticipate din Armenia

În Armenia au avut loc alegeri parlamentare anticipate. Scrutinul a fost organizat în umbra războiului pierdut cu Azerbaidjan pentru regiunea Nagorno-Karabah. Raportul de forţe dintre principalele partide politice, potrivit sondajelor, a fost unul echilibrat.

Premierul armean Nikol Pashinyan a câştigat cu o largă majoritate alegerile legislative anticipate, potrivit rezultatelor complete publicate luni, contestate de principalul său rival, Robert Kocharyan, care a denunţat ”fraude”, relatează AFP. Partidul Contractul Civil al lui Pashinyan a obţinut 53,9% din voturi după numărarea a 100% din buletinele de vot, ceea ce îi va permite să formeze singur un nou guvern şi să îl numească din nou în fruntea acestuia pe actualul prim-ministru.

Blocul ”Armenia” al lui Robert Kocharyan a primit 21% din buletinele de vot, potrivit aceleiaşi surse. Cu toate acestea, mulţi observatori se tem că ar putea izbucni proteste şi chiar tulburări, după o campanie electorală vehementă care a polarizat societatea armeană la câteva luni după o grea înfrângere militară în faţa Azerbaidjanului.

Obiect de dispută teritorială

Evenimentul care a schimbat total subiectul tradiţional al campaniilor electorale precedente – lupta anticorupţie – a fost războiul de acum opt luni în urma căruia armata armeană, după 28 de ani, a pierdut controlul asupra majorităţii regiunii Nagorno-Karabah (8000 din 12.000 km²). Acest teritoriu locuit majoritar de armeni, era o regiune autonomă în timpul Uniunii Sovietice, dar după prăbuşirea imperiului a devenit obiectul unei dispute teritoriale între Azerbaidjan şi Armenia, care a dus la declanşarea unui război de trei ani (1990 – 1993) între cele două state.

Conflictul a fost stins de către Rusia, în sensul că de jure Nagorno-Karabah aparţinea în continuare Azerbaidjanului, însă de facto a devenit parte a Armeniei, inclusiv coridorul de 8000 de km² din Armenia la Nagorno-Karabah locuit de azeri, dar populaţia s-a refugiat de acolo după instalarea administraţiei armene, la fel cum mii de armeni s-au refugiat din Azerbaidjan în Armenia după conflictul din anii ’90, potrivit RADOR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Corupție și afaceri de tip cartel la ANSVSA. Păle ar fi...

Ies la iveală cazuri grave de corupție din rândurile doctorilor veterinari. Dănuț Păle, Subsecretarul de Stat din ANSVSA, ar fi cerut scoaterea de pe...

CIA: Zelensky a deturnat bani din finanţarea americană

Jurnalistul Seymour Hersh susţine cã oficialii ucraineni sunt „în competiție pentru a înființa companii-paravan pentru tranzacții de export cu comercianți privați de arme”. Regimul Zelensky...