Înalt oficial afgan, ucis de talibani în timpul rugăciunii

Publicat: 06 aug. 2021, 17:28, de Cezar Amariei, în Internațional
Înalt oficial afgan, ucis de talibani în timpul rugăciunii

Directorul Departamentului de Comunicare al Administraţiei din Afganistan a fost asasinat, vineri, într-un atac comis de insurgenţii talibani, în contextul deteriorării situaţiei de securitate din Afganistan, informează cotidianul Le Figaro.

Din nefericire, teroriştii brutali şi sălbatici au comis un nou act laş, omorându-l pe un patriot afgan care opunea rezistenţă propagandei inamice. Dawa Khan Menapal (foto) a fost asasinat în timpul rugăciunii de vineri„, a declarat Mirwais Stanikzai, purtătorul de cuvânt al Ministerului afgan de Interne.

Mişcarea talibanilor afgani a revendicat asasinatul. „În urmă cu câteva minute, directorul Centrului guvernamental pentru mass-media a fost asasinat într-un atac comis de mujahedini”, a declarat purtătorul de cuvânt al Mişcării talibanilor afgani, Zabihullah Mujahid.

Situaţia de securitate s-a deteriorat în Afganistan, în contextul retragerii trupelor occidentale.

Statele Unite au efectuat în ultimele zile o serie de raiduri aeriene în diverse regiuni din Afganistan, pentru a ajuta serviciile de securitate afgane în conflictul cu insurgenţii talibani.

Violenţele s-au intensificat în ultimele zile în capitala Afganistanului, în cadrul ofensivei insurgenţilor talibani, pe fondul retragerii trupelor occidentale. În plus, zeci de persoane au fost ucise în confruntările militare produse în oraşele Herat, Kandahar şi Lashkar Gah. Mii de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele din cauza confruntărilor militare. Ambasadele americană şi britanică de la Kabul i-au acuzat, luni, pe insurgenţii talibani că au comis masacre care ar putea fi catalogate „crime de război” în districtul Spin Boldak, situat în sudul Afganistanului.

În schimb, preşedintele afgan, Ashraf Ghani, a denunţat decizia Statelor Unite de a retrage „brusc” trupele din Afganistan, explicând că aceasta este principala cauză a deteriorării situaţiei în materie de securitate. „Situaţia actuală este cauzată de hotărârea luată în mod brusc” de Statele Unite privind retragerea trupelor din Afganistan, a afirmat preşedintele Ashraf Ghani. De altfel, Ashraf Ghani a acuzat Statele Unite că au impulsionat „distrugerea” Afganistanului prin „legitimarea” insurgenţilor talibani, cu care Washingtonul a negociat direct şi a semnat în 2020 un acord de pace.

Săptămâna trecută, secretarul de Stat american, Antony Blinken, s-a declarat extrem de îngrijorat de „atrocităţile” comise de insurgenţii talibani în Afganistan, reiterând apelul pentru continuarea negocierilor de pace cu Administraţia de la Kabul. Afganistanul riscă să devină un „stat proscris” dacă insurgenţii talibani preiau puterea cu forţa după retragerea trupelor internaţionale, a afirmat Antony Blinken, insistând că Statele Unite intenţionează să menţină angajamentele în această ţară. „Un Afganistan care nu respectă drepturile propriilor cetăţeni, un Afganistan care comite atrocităţi împotriva propriului popor ar deveni un stat proscris”, a afirmat Antony Blinken.

Operaţiunile militare americane în Afganistan se vor încheia pe 31 august, în coordonare cu cele ale aliaţilor, inclusiv din cadrul NATO, în timp ce situaţia de securitate se deteriorează, pe fondul intensificării atacurilor comise de insurgenţii talibani şi de reţelele teroriste Stat Islamic şi Al-Qaida. Mişcarea talibanilor afgani susţine că a obţinut controlul asupra a 85% din teritoriul Afganistanului, însă informaţia nu poate fi confirmată din surse independente. Administraţia de la Kabul contestă afirmaţiile reprezentanţilor talibanilor. Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a susţinut că serviciile de securitate afgane vor putea menţine situaţia sub control după retragerea trupelor occidentale. Însă oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane au avertizat că Administraţia de la Kabul ar putea fi înlăturată de la putere în şase luni.