Încă o măsură absurdă pentru economia fragedă a României. Vor fi multe falimente

Publicat: 21 mart. 2024, 19:28, de Andrei Ceausescu, în ECONOMIE , ? cititori
Încă o măsură absurdă pentru economia fragedă a României. Vor fi multe falimente

Guvernul susține că reprezentanții Comisiei Europene au cerut scăderea pragului la microîntreprinderi de la 500.000 de euro la 50.000 de euro încă din acest an.


Comisia Europeană pune presiune pe România pentru a reduce pragul la microîntreprinderi de la 500.000 de euro la 50.000 de euro, o măsură care ar putea avea consecințe foarte grave pentru o economie deja fragilă.

Guvernul se opune acestei schimbări, argumentând că ar duce la falimentul multor microîntreprinderi și ar afecta grav mediul de afaceri.

Ministrul Fondurilor UE, Adrian Câciu, a declarat că România își va face reformele în interesul propriu, nu la dictarea Comisiei Europene.

Totuși, blocarea cererii 3 de plată din PNRR de către Comisia Europeană pune presiune suplimentară pe guvern pentru a găsi o soluție.

Există riscul ca această măsură, impusă de Bruxelles, să lovească crunt economia românească, ducând la pierderea a numeroase locuri de muncă și la o scădere a veniturilor la buget.

Consecințele negative ale acestei măsuri sunt numeroase:

  • Va afecta grav microîntreprinderile, care sunt coloana vertebrală a economiei românești.
  • Va duce la creșterea birocrației și a costurilor de administrare pentru firme.
  • Va descuraja investițiile și va crește evaziunea fiscală.
  • Va pune în pericol independența economică a României.

Câciu susține că un jalon este cel privind pragul pentru microîntreprinderi, dar Guvernul îl consideră îndeplinit. „Comisia are o serie de observații cu privire la plafonul până la care o microîntreprindere trebuie considerată microîntreprindere”, a declarat ministrul.

El a declarat că „Guvernul României conduce România”. „Comisia Europeană poate avea opinii. Noi suntem în discuții. Discuțiile tehnice vor continua. Rformele le facem pentru România. Evident, opiniile pot fi diferite. Concediem aceste opinii până când aceste reforme sunt făcute în interesul României. Reformele trebuie să își păstreze scopul. Modul în care o reformă se aplică este un mod contextualizat. România este o țară care are o abordare specifică asupra unui tip de reformă, nu neapărat facem o reformă și nu ne uităm care sunt efectele pozitive sau negative. Ne interesează efecte pozitive, structural. Sunt discuții, nu ne reproșează nimeni, sunt discuții. Este normal să fie discuții și cred că obiectivul nostru împreună este ca România să aibă o situație fiscală consolidate, la un moment dat”, a spus Câciu.