Încălzirea locuințelor se face cu diferențe uriașe, în funcție de regiuni. Ce orașe au cel mai mic preț

Publicat: 25 ian. 2023, 18:57, de Cezar Amariei, în News , ? cititori
Încălzirea locuințelor se face cu diferențe uriașe, în funcție de regiuni. Ce orașe au cel mai mic preț
Sursa foto: telem.ro

Dacă la utilități precum serviciile de telefonie, de internet și chiar energia electrică românii achită, în general, același preț în orice colț al țării, lucrurile stau radical diferit în ceea ce privește costurile de încălzire. În funcție de oraș, ele pot fi și de trei ori mai mari!

O analiză făcută de Asociația Energia Inteligentă arată care este costul real al producerii agentului termic, în sistem centralizat, cât subvenționează autoritatea locală și care este prețul plătit de populație.

În mod paradoxal, consumatorii achită cel mai puțin în Bacău (191 lei), unde gigacaloria are cel mai mare cost de producție din țară (1.133 lei). Explicația se regăsește în gaura produsă la buget de subvenție, ce reprezintă 83% din costul total.

Cel mai mic cost total este la Oradea (441 lei), unde municipalitatea subvenționează doar 15% iar populația achită 373 lei.

În București, costul real este de 963 de lei din care 347 achită populația și 617 (64%) autoritatea locală.

O analiză detaliată în imaginea de mai jos.

Soluția pe termen lung

Chiar dacă până acum am avut o iarnă blândă, costurile cu încălzire rămân unele din cele mai mari cheltuieli ale unei familii.

„Acestă situație se va accentua în viitor, iar rezolvarea lor nu sunt subvențiile la infinit. În primul rând subvenții mari în energie înseamnă mai puține spitale, școli, drumuri etc. Subvențiile infinite la energie însemană în fapt accentuarea sărăciei energetice.

Alternativa este construirea unor sisteme eficiente care să se autosusțină în viitor și să se dezvolte cu reducerea costurilor pe unitatea de energie produsă și distribuită.

Nu este o teorie, nu este o poză din vestul Europei, este normalitatea, iar aceasta se poate vedea și la noi în țară la Oradea”, susține Dumitru Chisaliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Exemplul Oradea vs București

În situația în care nu ar exista subvenții la energie, în Oradea sistemul de termoficare ar fi sistemul cu cel mai mic preț la energie pentru încălzire. Iar în situația în care acest sistem se va dezvolta prin creșterea numărului de consumatori și a gradului de utilizare, este singurul care în viitor poate să aibă prețuri mai mici, toate celelalte venind în viitor cu prețuri mai mari.

În opoziție cu Oradea, în București, în cazul păstrării subvențiilor, cel mai ieftin sistem este sistemul de termoficare (cu o subvenție de 64% !), iar în cazul eliminării subvențiilor acceași termoficare s-ar găsi pe penultimul loc.

Ceea ce este sigur este că în București viitorul nu poate să aducă decât creșteri de preț pentru oricare din modurile de încălzire, iar păstrarea actualului sistem de subvenții în termoficare bazat pe creșterea subvenției proportional cu creșterea ineficienței nu va duce decât probleme și mai mari în încălzirea locuințelor.

Secretul de la Oradea este piața, numărul mare de consumatori, 75% din consumatori fiind racordați la sistemul de termoficare. Oradea având cel mai mare procent de consumatori racordați la termoficare ceea ce face ca să scadă costurile unitare și să avem cele mai mici prețuri nesubvenționate, dar cel mai important să avem perspectiva reducerii în viitor a prețurilor la încălzire.