Incendiul de la Azomureș a fost cauzat de cedarea unei porțiuni de sub sudura unei conducte

Publicat: 08 iul. 2021, 09:15, de Răzvan Zamfir, în Business
Incendiul de la Azomureș a fost cauzat de cedarea unei porțiuni de sub sudura unei conducte

Evenimentul tehnic produs miercuri la Azomureş fost generat de cedarea unei porţiuni de sub sudura unei conducte, conductă care avea următoarea inspecţie tehnică programată pentru anul 2022, se menţionează într-un raport preliminar al Azomureş.

„Echipa de investigare a Azomureş, împreună cu autorităţile IGSU Bucureşti, ISU Mureş, Garda de Mediu Mureş, APM Mureş, IPJ Mureş şi ITM Mureş, confirmă că evenimentul de astăzi a fost generat de cedarea unei porţiunii de sub sudura unei conducte. Conducta la care a apărut avaria face parte dintr-un sistem de conducte autorizat ISCIR pentru funcţionare în data de 30.07.2013, având ultima verificare tehnică în utilizare în data de 16.01.2019, şi scadenţa următoarei inspecţii tehnice în utilizare fiind în data de 06.01.2022″, se arată într-un comunicat al combinatului.

Motivul cedării conductei urmează să fie investigat.

„Sudura a fost verificată cu raze X în anul 2020, iar rezultatul a fost conform. Motivul cedării conductei va fi următoarea etapă a investigaţiei şi necesită o analiză realizată de către experţi independenţi. Rezultatele finale sunt aşteptate în următoarele săptămâni. Ca şi până acum, vom continua să cooperăm complet transparent cu autorităţile care au atribuţii în acest domeniu. Rezultatele finale ale investigaţiilor vor fi prezentate public imediat ce vor fi finalizate„, se precizează în document.

Azomureş subliniază că incidentul nu a avut impact asupra mediului

Compania susţine că în timpul evenimentului de miercuri au fost aplicate toate procedurile pentru prevenirea accidentelor şi pentru oprirea de urgenţă a instalaţiilor. De asemenea, sistemele de interblocare în siguranţă, acţionate independent de factorul uman, au funcţionat corespunzător în timpul evenimentului tehnic de miercuri, notează Azomureş.

„În perioada modernizării instalaţiilor Azomureş, au fost montate sisteme de interblocare în siguranţă, care acţionează independent de factorul uman. Acestea au funcţionat corespunzător în timpul evenimentului. În etapa următoare, toate componentele instalaţiei unde a avut loc evenimentul vor fi supuse unei inspecţii amănunţite şi unui program de testări, care va dura câteva săptămâni. Pagubele din instalaţie sunt mai mici decât cele estimate iniţial, iar costul exact al incidentului va fi stabilit ulterior”, precizează compania.

Miercuri, la o oră după miezul nopţii, la 01:02, a avut loc o explozie pe platforma Azomureş, la instalaţia Amoniac 3, care se afla în ultima fază a procesului de repornire, iar un bărbat de aproximativ 50 de ani a suferit o fractură de membru superior. În urma evenimentului a fost transmis un mesaj RO-ALERT de informare a populaţiei din zona limitrofă a operatorului.