Încep lucrările la noua pistă NATO de la Kogălniceanu. Primul proiect de acest fel în ultimii 30 de ani

Publicat: 11 iun. 2024, 21:18, de Cristina Cohuț, în ECONOMIE , ? cititori
Încep lucrările la noua pistă NATO de la Kogălniceanu. Primul proiect de acest fel în ultimii 30 de ani
Sursa foto: defenseromania.ro

În Baza 57 Aeriană „Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino” de la Mihail Kogălniceanu, a fost marcat oficial, marți, începutul lucrărilor de construcție pentru o nouă pistă de decolare-aterizare.

„Aceste investiții vor îmbunătăți în mod semnificativ capacitățile de operare și de instruire ale Forțelor Aeriene Române și ale celor aliate care vor putea fi găzduite aici, dar vor contribui în mod semnificativ și la dezvoltarea economică a comunităților locale – localitatea de reședință, Mihail Kogălniceanu, dar și celelalte unități administrativ-teritoriale din proximitate, prin crearea de noi locuri de muncă și atragerea de investiții importante pentru întregul județ Constanța”, a declarat ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, prezent la Baza 57 Aeriană.

Ministrul Tîlvăr a subliniat că alocarea constantă a 2% din PIB pentru bugetul Apărării din 2017, majorată la 2,5% din acest an, începe să producă rezultate concrete, ceea ce evidențiază angajamentul realist al Armatei României pentru modernizarea tehnicii, echipamentelor de luptă și a infrastructurii.

România, „pilon de stabilitate”

Generalul-maior Leonard-Gabriel Baraboi, șeful Forțelor Aeriene Române, a spus că extinderea Bazei 57 Aeriană va crea prima capabilitate militară completă și primul element de infrastructură aeroportuară, complet și complex, construit de România după 1990.

„Extinderea Bazei 57 Aeriană reprezintă un pas important în eforturile României de adaptare la noile realități ale mediului de securitate actual și viitor și o contribuție majoră la consolidarea rolului de pilon de stabilitate pe care țara noastră și l-a asumat în regiunea Mării Negre”, a declarat generalul-maior Baraboi.

Proiectul de investiții pentru modernizarea și extinderea Bazei 57 Aeriană „Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino” de la Mihail Kogălniceanu are o valoare totală de aproximativ 12,173 miliarde de lei, fără TVA. Finalizarea este estimată la aproximativ 240 de luni de la aprobarea proiectului în 2021. La final, baza va ocupa circa 2800 de hectare, potrivit MApN.