Începând de luna aceasta, omenirea va trăi pe datorie ecologică

Publicat: 04 iul. 2025, 16:32, de Alice Călin, în Mediu , ? cititori
Începând de luna aceasta, omenirea va trăi pe datorie ecologică
Sursă foto; Freepik.com / Vom trăi pe datorie ecologică

Omenirea va intra anul acesta în deficit ecologic cu o săptămână mai devreme decât în 2024. Din această lună vom trăi, practic, pe datorie ecologică. Asta înseamnă că omenirea a consumat deja, în jumătate de an, resursele pe care le poate produce planeta într-un an întreg.

Ce înseamnă să trăim pe datorie ecologică

Potrivit datelor publicate de Global Footprint Network, citate de News.ro Ziua Suprasolicitării Pământului va fi atinsă pe 24 iulie. Aceasta marchează momentul când resursele naturale ale planetei, precum apa, hrana sau aerul curat, sunt consumate mai rapid decât pot fi refăcute.

După 24 iulie, tot ceea ce folosim contribuie la epuizarea capitalului natural al generațiilor viitoare. Specialiştii atrag atenţia că acest model de consum nu este sustenabil şi poate crea dezechilibre majore la nivel global.

România se află într-o situaţie și mai gravă. Potrivit Global Footprint Network, țara noastră a intrat în deficit ecologic încă din 31 mai. Anul trecut, Ziua Depăşirii a fost pe 20 iulie, ceea ce indică un regres în domeniul sustenabilităţii.

De ce se consumă tot mai mult

Organizaţia internaţională subliniază că dacă omenirea ar reuşi să amâne data Zilei Depăşirii cu doar 6 zile pe an, până în 2050 planeta ar putea reveni la un echilibru stabil. Acest lucru ar fi posibil prin politici publice mai eficiente şi prin alegeri individuale responsabile.

Fiecare dintre noi poate contribui prin reducerea consumului inutil, reciclare, sau cumpărarea de produse locale. De asemenea, am putea avea un impact și dacă am alege mijloace de transport alternative, fie prin vehicule electrice sau biciclete.

Un exemplu și mai notabil este poluarea cu deşeuri electrice şi electronice. Aproape jumătate dintre acestea ajung la groapa de gunoi. La nivelul Uniunii Europene media de recliclare a electronicelor este de doar 40%.

În România, rata de colectare a fost de 45,4%, adică aproximativ 7,7 kg pe cap de locuitor. Asta deși toate marile magazine de bricolaj pun la dispoziția clienților pubele speciale pentru electronice. De asemenea, există programe cu aplicații mobile, precum Șurubel, care le ridică direct de la domiciliu, fără niciun cost.

Potrivit Asociaţiei Environ, în 2022 s-au generat 62 de milioane de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice la nivel mondial, dintre care doar 22% au fost reciclate. Directorul de marketing al organizaţiei, Roxana Puia spune că fiecare ar trebui să luam decizia de a fi parte din soluție și nu din problemă.

„Soluţiile pentru schimbare sunt la îndemână, dar e nevoie de decizia conştientă de a le aplica”, a declarat Puia.

În topul celor mai nesustenabile state se află Qatar, Luxemburg şi Singapore, care și-au epuizat resursele alocate începând din luna februarie. La polul opus, se află ţări precum Uruguay (17 decembrie), Indonezia (18 noiembrie) şi Nicaragua (11 noiembrie), care consumă resursele într-un ritm mai echilibrat.

Dintre ţările europene, Albania este cel mai bine clasată, depășindu-și norma pe 13 septembrie. România, în schimb, se află pe locul 34, chiar după Ungaria.