Începe construcția a 6 centre de colectare legume-fructe, prin Casa Unirea

Publicat: 01 sept. 2023, 13:00, de Alice Gherman, în ECONOMIE , ? cititori
Începe construcția a 6 centre de colectare legume-fructe, prin Casa Unirea

Anul acesta va începe construcția a 6 din cel 15 centre de colectare legume-fructe, prin Casa Unirea, a anunțat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu. Ministrul speră ca toate cele șase centre să fie finalizate la finele lui august 2024.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) vine cu un nou model de centru de colectare a legumelor și fructelor în bazinele legumicole ale țării. Anul acesta vor intra în construcție șase noi centre din cele 15 câte presupune proiectul, având o suprafaţă cuprinsă între 3.000 mp şi 1.000 mp de temperatură controlată, patru benzi de sortare, etichetare şi ambalare, totul creat pe independență energetică, fără consum de energie. Noile centre vor fi ridicate cu fonduri ale Casei Unirea (cinci dintre acestea), iar restul de la bugetul de stat.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale amplasarea noilor centre de colectare legume-fructe va șine cont de judeţele în care au fost depuse cele mai multe cereri pe programul Tomata. Același criteriu va fi aplicat apoi și pentru restul de 9 centre rămase a fi construite în anii următori. „În prezent, judeţul Olt are cele mai multe solicitări, sunt aproape 7.000 de cereri pe programul Tomata”, a declarat șeful MADR.

Fiecare centru de colectare va avea un laborator performant pentru verificări rapide, în aşa fel încât românii să nu mai fie speriați că legumele şi fructele pe care le cumpără depășesc limitele admise la reziduurile de pesticide. „Nu vrem sute de mii de tone, vrem tomate şi legume calibrate, care să aibă performanţă şi acestea să fie prezente pe rafturile retailerilor. Aceste centre de colectare vor avea nişte laboratoare foarte performante, astfel încât în 3 ore legumele şi fructele care sunt aduse în aceste centre vor avea şi buletin de analize”, a promis ministrul. 

Ministerul intenționează să încheie un protocol cu USAMVB care are trei laboratoare foarte performante și care urmează a fi acreditate în perioada următoare. De asemenea, legumele și fructele vor fi verificate și de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranță Alimentelor.