Începe construcția celui mai important drum expres din România! E veriga lipsă din Via Carpathia

Publicat: 15 mai 2025, 17:28, de Marian Apipie, în Transporturi , ? cititori
Începe construcția celui mai important drum expres din România! E veriga lipsă din Via Carpathia
Foto: Facebook Cristian Pistol

Această săptămână a fost una plină la capitolul contracte de drumuri de mare viteză atribuite sau demarate. Au apărut constructori noi pe Autostrada Unirii, s-a dat ordinul de începere a lucrărilor pe un lot nou din Autostrada Transilvania, iar astăzi a fost semnat contractul pentru execuția primului lot al unui drum expres extrem de important, care va asigura legătura rutieră dintre Marea Baltică – Marea Neagră și Marea Mediterană. Drumul de 120 km pleacă de la Oradea și ajunge până la Arad, fiind împărțit în trei loturi.

Începe construcția celui mai important drum expres din România: DEx Arad – Oradea. Este considerat important pentru că reprezintă veriga lipsă din cel mai scurt drum din nordul Europei în sudul Europei, după cum a precizat ministrul interimar al Transporturilor, Sorin Grindeanu, prezent la semnarea contractului.

El a făcut referire la cele trei loturi care compun Drumul Expres Arad – Oradea, dar a inclus în verigă și cele două loturi care formează Autostrada (A9) Timișoara – Moravița și care își așteaptă constructorii. Deci vorbim de un drum care leagă Ungaria de Serbia, prin zona de vest a României.

Începe construcția celui mai important drum expres din România. Este primul la care va lucra o firmă din Ucraina

O firmă din Ucraina se va ocupa de construirea Drumului Expres Arad – Oradea. Este primul antreprenor din țara vecină care va construi drumuri de mare viteză în România. Contractul a fost semnat astăzi, în prezența ministrului Sorin Grindeanu și a directorului general al CNAIR, Cristian Pistol.

„Construcția Drumului Expres Arad – Oradea poate începe! Am semnat astăzi cu Asociere PRECON TRANSILVANIA SRL (ROMÂNIA) – AUTOMAGISTRAL PIVDEN SRL (UCRAINA), contractul pentru execuția primului lot (33,7 km) al acestui drum expres. Contractul, finanțat prin Programul Transport 2021-2027, are o valoare de 2,32 miliarde de lei (fără TVA) și o perioadă de execuție a lucrărilor (FIDIC roșu) de 24 de luni“, a anunțat, pe Facebook, Cristian Pistol.

Pe traseul lotului 1 al DEx Arad – Oradea vor fi construite inclusiv:

  • un pasaj (727 metri) peste calea ferată și DC77;
  • două parcări (fiecare prevăzută cu 3 stații de încărcare pentru autoturismele electrice);
  • un Nod rutier care asigură conexiunea cu drumul de legătură Centura Oradea – A3;
  • un Nod rutier la intersecția cu drumul comunal 77(DC77);
  • un Nod rutier în zona localității Gepiu (la intersecția cu DN79);
  • un Nod rutier în zona localității Salonta (la intersecția cu DJ 795).

De asemenea, în proiect se menținează și de un drum de 5,3 km care să facă legătura cu DN 79 (Salonta).

Începe construcția celui mai important drum expres din România! E veriga lipsă din Via Carpathia

Începe construcția celui mai important drum expres din România! E veriga lipsă din Via Carpathia

Cu o lungime totală de 120,47 km, Drumul Expres Arad – Oradea este compus din 3 loturi:

  • ⁠ ⁠Lotul 1 (33,7 km) între municipiul Oradea și Salonta, la care se adaugă drumul de legatură la DN79 (Salonta), în lungime de 5,3 km;
  • ⁠ ⁠Lotul 2 (39,7 km) între Salonta și Chișineu Criș, la care se adaugă drumul care va face legătura cu frontiera ungară (10 km);
  • ⁠ ⁠Lotul 3 (47,07 km) între Chișineu Criș și municipiul Arad, la care se adaugă Drumul de legătură cu zona industriala Arad Vest (2,9 km).

Lotul 3 a fost atribuit tot Asocierii Precon Transilvania SRL – Automagistral Pivden SRL, dar procedura a fost contestată. CNSC a admis parțial contestația turcilor de la Nurol. Proiectul cuprindea inclusiv 29 de lucrări de artă, printre care un pasaj peste calea ferată și DJ 709B, cu o lungime de 592 metri. Contractul avea o valoare estimată de 3,54 miliarde de lei (fără TVA). Lotul 2 are o valoare de 3,88 miliarde lei (fără TVA).

Drumul Expres Arad – Oradea face parte din coridorul european strategic Via Carpathia

Noul drum expres Arad – Oradea este parte componentă a coridorului european strategic Via Carpathia, care va asigura legătura rutieră dintre Marea Baltică – Marea Neagră și Marea Mediterană. El este veriga lipsă din cel mai scurt drum din nordul Europei în sudul Europei.

„Acest proiect a fost un proiect realizat – studiul de fezabilitate și proiectarea – de către Consiliul Județean Bihor. A fost descentralizat prin acele protocoale despre care dumneavoastră știți că noi le-am avut și le-am semnat. A fost predat și acum intrăm în faza finală, cea de execuție. Deci, vorbim de un FIDIC roșu, direct se va da în execuție. Cred că doi ani este perioada de execuție, astfel încât acest lot să poată fi terminat“, a explicat Sorin Grindeanu.

Potrivit șefului de la Transporturi, DEx Arad – Oradea, continuat de autostrada Arad – Timișoara, iar apoi tot pe autostradă de la Timișoara spre Moravița, urmând să se facă legătura cu Belgradul, este veriga lipsă al celui mai scurt drum din nordul Europei în sudul Europei, „adică de la Marea Baltică, Gdansk, Varșovia, până la granița cu Slovacia, trecând Munții Tatra la Kosice, Debrecen în Ungaria, Oradea, Arad, Timișoara, Moravița – Belgrad – Salonic“.

Dacă vă uitați pe hartă, este cel mai scurt drum nord-sud. Noi trebuie să ne mișcăm foarte repede din acest punct de vedere, fiindcă altfel există rute alternative, e adevărat, mai lungi, dar există, iar unele dintre ele pot să ocolească România, ceea ce nu ar fi în avantajul nostru. Depinde de noi“, a explicat Sorin Grindeanu.

„Este o cursă contracronometru pe care sper să o câștigăm“

Lotul Oradea – Salonta este primul contract semnat din cele trei existente pe drumul expres Arad – Oradea și cele două loturi din autostrada Timișoara – Moravița, care ar putea fi semnate în perioada următoare (contractul cu constructorii), astfel încât „România să nu piardă oportunitatea de a face parte din acest culoar nord-sud, culoarul cel mai scurt și cel mai convenabil economic“.

„Este o cursă contracronometru, dacă pot să spun așa, pe care eu sper ca noi, ca țară, să o câștigăm“, a mai spus ministrul interimar de la Transporturi.