Începe însămânțarea norilor în România! Noua tehnologie de aducere a ploii. Ce presupune

România începe folosirea în premieră a generatoarelor terestre de stimulare a precipitațiilor, în Vrancea, județ grav afectat de secetă anul acesta.

Este vorba despre o tehnologie pe bază de iodură de argint, care se folosește cu succes în multe țări europene, dar și în Statele Unite. Primele 10 astfel de generatoare care vor stimula norii să plouă vor funcționa în Vrancea, județ care anul acesta a fost polul secetei din țara noastră.

Cele 10 generatoare terestre de stimulare a precipitațiilor au fost aduse din Croația.

Județul nu a fost ales întîmplător, ci pentru că anul acesta a fost cel mai afectat din cauza secetei, dar are, în același timp, și o rețea extinsă pentru combaterea căderilor de grindină.

Generatoarele vor fi amplasate în punctele de lansare a rachetelor, tehnologia fiind asemănătoare. Norii cu potențial de precipitații vor fi însămânțați cu iodură de argint, iar rezultatul va fi ploaia ori ninsoarea, după caz.

„Trebuie să menționăm foarte clar că nu vom produce noi, vom stimula nori existenți, nori care vor avea un minim de umiditate în ei. Introducând substanța activă, în speță iodură de argint norii cu potențial de precipitare, creeem nuclee de condensare astfel încât norul va ajunge să precipite”, a declarat pentru Europa FM directorul de operațiuni de la Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină și Stimulare a Precipitațiilor Moldova 2 Focșani, Ionuț Lazăr.

Generatoarele vor fi amplasate în zona submontană 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...