Început de an școlar. Cine are nevoie de aviz epidemiologic

Publicat: 11 sept. 2023, 06:25, de Florentin Lucaniuc, în News , ? cititori
Început de an școlar. Cine are nevoie de aviz epidemiologic
examene naționale, școală, elevi profesorii

Luni, 11 septembrie, începe noul an şcolar, iar elevii şi preşcolarii trebuie să prezinte doar în anumite cazuri adeverinţe medicale sau avize epidemiologice eliberate gratuit de medicul de familie.

Potrivit Ministerului Sănătății, acestea sunt necesare la școală doar la înscrierea într-un nou ciclu de învăţământ, mai exact la creşă, grădiniţă, clasa pregătitoare şi clasa a IX-a.

”Medicul de familie eliberează documente medicale, respectiv adeverinţă medicală de înscriere în colectivitate, aviz epidemiologic şi fişă de vaccinări, NUMAI LA ÎNSCRIEREA ÎNTR-UN NOU CICLU DE ÎNVĂȚĂMÂNT, adică pentru creşă, grădiniţă, clasa pregătitoare şi clasa a IX-a.

Toţi ceilalţi copii NU TREBUIE să prezinte adeverinţe medicale sau avize epidemiologice”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Lista documentelor medicale necesare înscrierii/transferului în unităţile de învăţământ se regăseşte în Metodologia privind asigurarea asistenţei medicale a antepreşcolarilor, preşcolarilor, elevilor din unităţile de învăţământ preuniversitar şi studenţilor din instituţiile de învăţământ superior pentru menţinerea stării de sănătate a colectivităţilor şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, din 27 iulie 2023.

LISTA documentelor medicale necesare înscrierii/transferului în unităţile de învăţământ

    – La înscrierea în creşă/grădiniţă: adeverinţa medicală de înscriere în colectivitate, modelul din Anexa nr. 16.1 (împreună cu avizul epidemiologic şi dovada de vaccinare a copilului- Anexa 16.2)

    – eliberată de medicul de familie.

    – La înscrierea în clasa pregătitoare:

 a) Dacă copilul a frecventat o grădiniţă în care există cabinet medical şcolar: fişa medicală de la grădiniţă şi adeverinţă medicală conform modelului prevăzut la Anexa nr. 16.3 – eliberate de medicul şcolar al grădiniţei frecventate;

 b) Dacă copilul a frecventat o grădiniţă în care nu există cabinet medical şcolar: adeverinţa medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.

    – La înscrierea în clasa a IX-a:

  a) Dacă elevul a frecventat o şcoală în care există cabinet medical şcolar: fişa medicală de la şcoală şi adeverinţă medicală conform modelului prevăzut la Anexa nr. 16.3 – eliberate de medicul şcolii frecventate;

b) Dacă elevul a frecventat o şcoală în care nu există cabinet medical şcolar: adeverinţa medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.

    – În cazul transferului între diferite unităţi de învăţământ:

  a) Dacă antepreşcolarul/preşcolarul/elevul a frecventat o unitate de învăţământ cu cabinet medical propriu: fişa medicală de la unitatea de învăţământ de la care se transferă – eliberată de medicul şcolar;

 b) Dacă antepreşcolarul/preşcolarul/elevul a frecventat o creşă/grădiniţă/şcoală fără cabinet medical propriu: adeverinţa medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.

    La revenirea din vacanţe NU se va solicita antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor aviz epidemiologic, se arată în Anexa 16, Metodologie – Anexa Nr.16 la OMS 2508docx (1).