Închisoare cu executare pentru orice act sexual cu un minor

USR PLUS a depus, miercuri, un proiect de lege prin care orice act sexual cu un minor sub 14 ani va fi încadrat în mod sigur la infracțiunea de viol. Prin această schimbare legislativă se dorește eliminarea situațiilor în care inculpații primesc pedepse cu suspendare.

Prin condamnarea statului român la CEDO în 2016, România a intrat într-un proces de supraveghere pentru incapacitatea de a dezvolta o practică judiciară consacrată și uniformă în legătură cu noțiunea de consimțământ în cazurile de infracțiuni sexuale cu minori.

Raportul Inspecției Judiciare din 2021 arată că în continuare nu există o practică consacrată și uniformă în legătură cu noțiunea de consimțământ în cazurile de infracțiuni sexuale cu victime minore. În funcție de parchetul sau instanța la care ajunge cazul unei victime cu vârsta sub 12 ani, el poate fi judecat fie ca act sexual cu minor fie ca viol.

Studiile demonstrează că un copil cu vârsta între 11 și 14 ani nu are capacitatea să înțeleagă implicațiile și consecințele unui act sexual, deci nu își poate exprima consimțământul în mod real în fața unor agresori cu vârste de 3 ori mai mari decât el. Este necesară modificarea Codului Penal astfel încât să nu mai existe posibilitatea ca infracțiunea de viol asupra unui minor sub 14 ani să fie preschimbată în infracțiunea de act sexual cu un minor și un copil de 11 ani sa fie violat de un adult de 52 de ani, iar instanța să considere că avem de-a face cu un consimțământ al acelui copil. Am depus acest proiect tocmai pentru a ne asigura că violatorii nu vor mai primi pedepse cu suspendare, iar situațiii precum cea expusă mai sus nu vor mai exista. Este de datoria noastră sa ne protejăm copiii, iar agresorii sexuali trebuie pedepsiți drastic în orice context, cu atât mai mult atunci când e vorba de pedofilie”, susține Monica Berescu, deputat USR PLUS și unul dintre inițiatorii proiectului de lege.

Co-inițiatori ai acestei modificări legislative sunt și Anca Dragu, președinta Senatului României, precum și deputații USR PLUS Oana Țoiu și Andrei Lupu.

În 2016, statul român a fost condamnat la CEDO pentru încălcarea obligației sale de a proteja legal minorii împotriva tratamentelor degradante și de a urmări interesele lor în aplicarea actelor de justiție. În continuare, ​​3 din 4 cazuri de acte sexuale cu victime copii sunt judecate în instanțele românești ca fapte consimțite, ceea ce reflectă o realitate cruntă a modului în care șansele copiilor la dreptate sunt diluate în deciziile judecătorești. Practica europeană aplică deja pedepse mai aspre agresorilor care abuzează sexual un minor sub 15 ani, exemple fiind Germania și Franța. În fața unui fenomen cumplit precum violul, copiii din România trebuie protejați mai bine prin lege. Nu avem voie să lăsăm loc interpretărilor atunci când copiii au nevoie de protecție și dreptate”, afirmă Anca Dragu, senatoare USR PLUS și președinta Senatului.

În jumătate din dosarele din instanță cu privire la infracțiunea de act sexual cu un minor victima avea sub 15 ani, dar nu a putut dovedi constrângerea, or noi considerăm că, atunci când făptuitorul este adult, trebuie eliminată posibilitatea de acum a pedepselor cu suspendare. E necesar să ne referim corect la realitatea asta ca să diminuăm și stigma asupra victimei: e viol. Cadrul legal și toleranța socială care au permis violatorilor de 50 de ani sa plece liniștiți acasă după ce au abuzat copile de 8-14 ani, doar pentru că nu au existat dovezi suficiente că s-au opus, trebuie să se schimbe. Propunerea legislativă este parte a unui pachet mai larg, în lucru în baza propunerilor organizațiilor neguvernamentale și cu componente esențiale de prevenție, dar și claritatea pedepsei va da un semnal de descurajare a acestor comportamente in societate”, precizează Oana Țoiu, deputată USR PLUS și președinta Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților.

În ultimii 5 ani, 2.037 de dosare cu privire la infracțiunea de act sexual cu un minor au ajuns în instanțele românești, în aproximativ 50% dintre acestea victimele având vârsta sub 15 ani. În aceeași perioadă, au fost judecate 355 de dosare de viol în care victima avea sub 16 ani.

Reiese așadar faptul că majoritatea actelor sexuale cu un minor sunt încadrate ca acte sexuale consimțite și nu ca infracțiune de viol. Totodată, jurisprudența a arătat că, dacă există urme ale constrângerii fizice, fapta este încadrată ca infracțiune de viol, iar dacă nu, ca act sexual cu minor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...
INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...