Încotro trei luni de zile după votul din Duminica Orbului?

Publicat: 10 iun. 2024, 08:00, de Ion Teleanu, în OPINII , ? cititori
Încotro trei luni de zile după votul din Duminica Orbului?

Alegerile locale și europarlamentare de ieri ne-au întors în timp la primele alegeri libere din 1990, dar, în același timp, s-a mai omologat și o premieră. Atunci, pe 20 mai, în calendarul ortodox era Duminica Orbului, ieri, 9 iunie 2024, s-a votat tot în Duminica Orbului. Dar, ieri, alegerile locale și cele parlamentare au fost comasate în aceeași zi, ceea ce a reprezentat o premieră electorală după 1990. Numai că această comasare a generat scandaluri uriașe, iar după votul de ieri vom intra pentru cel puțin trei luni în era haosului.

De ce? Pentru că ordonanța de urgență privind comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare este un ghiveci legislativ, adică o însăilare de prevederi fără cap și fără coadă, care îi va bulversa pe cei 41 de președinți de consilii județene, 3.186 de primari, circa 40.000 de consilieri locali și vreo 1.300 de consilieri județeni. Și acest haos care se va instala de azi în toată țara se datorează faptului că în ordonanță nu se menționează niciun cuvânt despre situația aleșilor locali după alegerile din 9 iunie 2024. Articolul 151 din Constituția României prevede că „mandatul primarului este de 4 ani” și totodată că „mandatul primarului se exercită până la depunerea jurământului de către primarul nou-ales”, iar „mandatul primarului poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război, calamitate naturală, dezastru sau sinistru deosebit de grav”. Practic, mandatul actualilor aleși locali a fost prelungit cu vreo trei luni și jumătate ca urmare a epidemiei de coronavirus. Astfel, mandatul actualilor aleși locali expiră la 27 septembrie 2024. Numai că, cei aleși pe data de 9 iunie 2024 au la dispoziție 20 de zile să depună jurământul și, automat, din acel moment primarul ales își va putea prelua mandatul. Însă, ce se va întâmpla cu primarul, președintele de consiliu județean, consilierul județean și local ales pe 27 septembrie 2020 al cărui mandat expiră pe 27 septembrie 2024?

Practic, mandatul celor aleși în 2020, inclusiv al primarului, va fi până la sfârșitul lunii septembrie 2024, așa cum este stipulat clar în Constituția României: „mandatul primarului este de 4 ani”. Ce se va întâmpla oare cu mandatele aleșilor locali obținute în 2020, între 10 iunie și sfârșitul lunii septembrie 2024? Greu de anticipat. Dar, cert este că riscăm ca între 9 iunie 2024 și 27 septembrie 2024 să avem un număr dublu de aleși locali, ceea ce va genera un haos fără precedent! Practic, se demonstrează că șmecheria politică de comasare a alegerilor locale cu cele europarlamentare tocmai în Duminica Orbului a fost făcută doar pentru că interesul personal al politicienilor primează în fața intereselor alegătorilor, adică „Nu e de ici de colea,/Acesta este planul:/Poporul cu fasolea,/Puterea cu ciolanul”!