Încrederea managerilor români în economie a crescut, dar mai există și sceptici

Publicat: 16 mai 2024, 17:00, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Încrederea managerilor români în economie a crescut, dar mai există și sceptici

Valoarea indicelui CONFIDEX, care determină nivelul de încredere al managerilor români în economie, a atins cea mai mare valoare măsurată în ultimii patru ani, de 52,5, dar mai există și manageri care și-au arătat scepticismul, fiind mai rezervați, arată cel mai recent studiu CONFIDEX S1 2024.

Astfel, pe fondul scăderii inflației, al creșterii PIB-ului și al unui optimism crescut al mediului de afaceri autohton, dar și internațional, în legătură cu evoluția economiei, valoarea indicelui a depășit maximul anterior de 50,2, înregistrat în primul semestru al anului trecut.

Conform studiului CONFIDEX din primul semestru al acestui an, ponderea managerilor care se declară optimiști cu privire la starea economiei românești a urcat până la 34 la sută, față de 26 la sută, în semestrul  precedent. Totuși, 38 la sută dintre aceștia rămân precauți.

Aproape 90 la sută dintre manageri se declară afectați de măsurile fiscale.

Optimismul este unul ancorat în realitate, managerii români fiind atenți la riscurile care ar putea afecta economia, precum: accentuarea crizei forței de muncă, presiunea pe majorarea salariilor, scăderea vânzărilor și inflația.

Cifrele reprezintă un indicator al rezilienței, flexibilității și adaptabilității mediului de business românesc la schimbările abrupte ale condițiilor de piață cu care s-a confruntat în ultimii ani, începând cu pandemia COVID-19, urmată de creșterea prețurilor la energie, apoi de izbucnirea războiului din Ucraina, de modificările fiscale și de valul inflaționist care încă nu s-a încheiat.

„De la an la an, crește reziliența și gradul de încredere al antreprenorilor români în capacitatea de dezvoltare atât a lor, cât și a economiei românești. Astfel, chiar dacă în contextul crizelor multiple prin care a trecut economia, starea dominantă este precauția, se observă totuși o creștere a gradului de optimism cu privire la economia românească. Aceasta se datorează, pe de o parte, semnalelor pozitive la nivel de indicatori macroeconomici, cum ar fi scăderea inflației și creșterea PIB-ului, și, pe de altă parte, mindsetului mediului de afaceri care nu și-a oprit motoarele, nu a clacat, ci a căutat soluții și noi oportunități de a rămâne relevanți pe piață”, arată Andrei Cionca, CEO Co-founder Impetum Group, într-un comunicat remis redacției.

Potrivit datelor CONFIDEX, companiile din domeniul serviciilor sunt cele mai optimiste (indice de încredere 57,1 la nivelul sectorului), urmate de IT (53,7) și construcții și comerț (ambele domenii cu o valoare  a indicelui de 52,6. La polul opus, cu o abordare mai precaută, se regăsesc afacerile din agricultură (48,5), energie (49,8) și industrie (51,3),  urmate de IT (53,7) și construcții și comerț (ambele domenii cu o valoare a indicelui de 52,6.

Investitorii sunt apreciați pentru contribuția la stabilitatea financiară a companiilor.

Sursele de finanțare ale afacerilor reprezintă un subiect aflat în mod constant pe ordinea de zi a managerilor români. În acest context, cel mai recent studiu CONFIDEX relevă faptul că 80 la sută dintre manageri au o părere bună sau foarte bună despre investitori, opinia foarte bună crescând de la 31 la sută dintre antreprenori, în S2 2023, la 39 la sută, în prezent.

„Această creștere a percepției pozitive poate fi influențată, pe de o parte, de faptul că managerii au observat mai multe listări la bursă și exemple concrete de exituri reușite. Pe de altă parte, schimbarea de mindset poate contribui și ea: managerii își dau seama că, pentru a se menține și dezvolta, este nevoie de susținere, fie financiară, fie prin expunerea pe care un fond de investiții o poate oferi business-ului, comparativ cu un credit de la bancă care aduce doar capital financiar”, a explicat Andrei Cionca, CEO Impetum Group.

Managerii consideră că investitorii contribuie la stabilitatea financiară a companiilor în care investesc (62 la sută), dar sunt și orientați doar spre obținerea unui profit mai mare (59 la sută). De asemenea, 57 la sută consideră că aceștia se pricep la business, după cum arată studiul CONFIDEX din primul semestru al acestui an.

La peste 4 luni de la intrarea în vigoare a noilor măsuri fiscale, antreprenorii au o imagine mai clară asupra impactului real al acestora. Majoritatea oamenilor de afaceri români participanți la studiu declară că resimt impactul acestora. 87 la sută dintre antreprenorii din domeniul serviciilor se declară afectați, mai mult sau mai puțin, de schimbarea modului de taxare al microîntreprinderilor. La fel de numeroși sunt managerii care resimt dificultăți din cauza anulării scutirii de impozit pentru venituri peste 10.000 lei. De asemenea 82 la sută dintre managerii intervievați susțin că taxarea cu minimum 1 la sută din cifra de afaceri a companiilor cu businessuri mari a afectat companiile.

În contextul actual al pieței, principalele priorități ale managerilor autohtoni sunt creșterea vânzărilor (48 la sutădintre aceștia), retenția angajaților (26 la sută), îmbunătățirea relației cu clienții (26 la sută), accesul la finanțare (22 la sută) și digitalizarea și automatizarea (21 la sută).

Principalele oportunități pe care le iau în considerare oamenii de afaceri din România sunt accesul mai facil la piețele internaționale (12 la sută dintre participanții la studiul actual, comparativ cu 11 la sută, în studiul din S2 2023), creșterea cererii pe piață (12 la sută, în scădere de la 18 la sută) și digitalizarea și tehnologizarea (12 la sută, dublu față de 6 la sută, în studiul precedent). De asemenea, diversificarea produselor, accesarea unor fonduri europene  sau a unor subvenții și forța de muncă sunt alte oportunități importante către care se îndreaptă antreprenorii români.

CONFIDEX este singurul studiu longitudinal din România care măsoară încrederea managerilor români în economie și descifrează provocările cu care se confruntă mediul de business local. Ajuns la ediția cu numărul 10, studiul a devenit un instrument reper pentru luarea deciziilor de business.

Realizat de Impetum Group, studiul oferă, de 4 ani, o imagine clară asupra percepțiilor oamenilor de afaceri din România.

Peste 3.000 de antreprenori și C-Level executives au contribuit, în 10 ediții CONFIDEX, la stabilirea unor repere importante pentru economia românească.

Impetum Group este grupul românesc care aduce împreună capital, management și servicii, format din reunirea sub aceeași umbrelă a CITR, liderul pieței de insolvență din România, ROCA Investments, soluție de private equity care urmărește consolidarea și scalarea IMM-urilor românești cu potențial, ROCA X, Venture Capital destinat start-up-urilor disruptive din piața de tehnologie, și Agista, fond de growth equity cu focus pe companii care  au demonstrat o creștere susținută cu resurse limitate în nișa în care activează și caută să-și accelereze scalarea la nivel național și internațional.