Incredibil cât a ajuns să coste un hectar de teren agricol în Arad

Numărul tranzacţiilor cu terenuri agricole înregistrate, în acest an, în județul Arad, una dintre zonele unde se află cei mai mulți investitori străini, este mai mic, față de perioada similară din 2023, însă prețurile au crescut semnificativ, în unele cazuri.

Dacă prețul mediu cu care s-a tranzacționat terenul a fost de 7.000 euro pe hectar, au fost consemnate și câteva oferte de vânzare cu preţuri record, de până la 26.000 de euro pe hectar.

Astfel, în perioada ianuarie – aprilie 2023, numărul ofertelor de vânzare s-a redus cu 37% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 1.278 de oferte, însă preţurile se menţin, în general cu unele excepții. Preţul de vânzare s-a stabilizat la o medie de 7.000 de euro hectarul, fiind mai scump terenul din zona de şes, care se vinde cu 12.000 de euro hectarul, şi mai ieftin cel din zona de deal, care se vinde cu circa 3.000 de euro, a declarat șeful Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Arad, Ioan Martin.

„Vor fi tot mai puţine tranzacţii cu terenuri agricole pentru că în anii anteriori s-au vândut foarte mult. Numeroși proprietari de suprafeţe mici au vândut unor asociaţii sau cooperative, s-au format exploataţii mari care sunt rentabile. Cei care vor mai vinde vor fi, în general, tot proprietari de suprafeţe mici, pentru care exploatarea poate să nu fie atât de rentabilă”, a afirmat Ioan Martin pentru Agerpres.

În zona de şes au fost înregistrate chiar și recorduri de preț. Astfel, lângă oraşul Pecica şi aproape de autostrada A1, un vânzător cere 26.000 de euro pe hectar, tranzacţie care încă nu s-a finalizat. Tot în zona Pecica a fost încheiată, însă, o tranzacţie la un preț de 14.000 de euro pe hectar.

„Putem spune că zona Pecica – Nădlac este cea mai scumpă din judeţ pentru că terenurile agricole de acolo sunt foarte productive şi există o infrastructură bună”, a declarat directorul DAJ Arad.

Alte zone cu prețuri ridicate sunt Curtici, Sântana şi Chişineu-Criş, unde preţul unui hectar ajunge la 13.000 de euro.

Anul trecut, DAJ Arad a înregistrat 5.147 oferte de vânzare terenuri agricole. Spre comparație, ele mai multe oferte de vânzare au fost înregistrate la DAJ Arad în 2016 şi 2017, în total aproximativ 16.000.

În România, prețul mediu pentru un hectar de teren agricol era de 7.000 euro, în 2021, potrivit datelor Eurostat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...