India va depăși China la numărul de locuitori, în acest an

India ar putea fi țara cea mai populată din lume până la mijlocul acestui an, depășind China cu aproape trei milioane de locuitori, potrivit estimărilor Națiunilor Unite, publicate miercuri, transmite Euronews.

Populația Indiei ar număra 1,4286 miliarde de locuitori față de 1,4257 miliarde în China, arată raportul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA).

Potrivit datelor oficiale publicate la începutul anului, populația chineză a scăzut anul trecut pentru prima dată din 1960-1961, după o foamete ce a debutat în 1959 și care a provocat zeci de milioane de morți. Paradoxal, această scădere a populației din China intervine în ciuda relaxării politicii de limitare a nașterilor în ultimii ani.

În urmă cu zece ani, chinezii aveau dreptul să aibă un singur copil. Din 2021, ei pot avea chiar trei copii.

Această scădere este pusă pe seama costului vieții care a crescut foarte mult în China, inclusiv pentru educația unui copil. De asemenea, creșterea nivelul de educație în cazul femeilor a determinat scăderea natalității.

”Gigantul asiatic”

India nu dispune de date oficiale privind numărul locuitorilor, deoarece aici nu s-a mai realizat un recensământ din 2011.

În India, recensământul populației are loc o dată la zece ani și ar fi trebuit să fie inițiat în 2021. Dar acesta a fost ratat din cauza pandemiei de coronavirus.

Din motive logistice și politice, este puțin probabil ca acest exercițiu de amploare să aibăloc prea curând.

Guvernul nationalist hindus al premierului Narendra Modi este acuzat de opoziție că întârzie în mod deliberat recensământul pentru a nu face publice date despre unele probleme sensibile, cum este șomajul, înainte de alegerile naționale de anul viitor.

Jumătate din populația gigantului asiatic are sub 30 de ani,

De asemenea, India se confruntă cu enorme dificultăți pentru a asigura curent electric, hrană și locuințe suficiente pentru populația ei din ce în ce mai numeroasă.

Raportul UNFPA estimează că populația globului va atinge 8,045 miliarde de locuitori la jumătatea anului 2023.

Opt țări cu peste 10 milioane de locuitori, majoritatea din Europa, printre care Grecia, Italia, Polonia, Portugalia și România, se confruntă cu o scădere a populației în ultimul deceniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...