India va produce o parte din vaccinul rusesc Sputnik V: ce alte țări sunt implicate

Publicat: 27 nov. 2020, 22:00, de Mădălina Bălăceanu, în COVID 19 , ? cititori
India va produce o parte din vaccinul rusesc Sputnik V: ce alte țări sunt implicate

Fondul suveran de investiții al Rusiei a anunțat, vineri, că a ajuns la un acord cu grupul farmaceutic indian Hetero pentru producerea a peste 100 de milioane de doze anuale din vaccinul anti-Covid, Sputnik V.

„Hetero, unul dintre principalii producători de medicamente generice din India, a acceptat să producă în India peste 100 de milioane de doze pe an” din Sputnik V, a anunţat într-un comunicat RDIF, care a finanţat dezvoltarea vaccinului, adăugând că producţia urmează să fie demarată „la începutul anului 2021”, conform Agerpres.

Potrivit sursei citate, în India în acest moment sunt în desfășurare studii clinice asupra vaccinului, în fazele a II-a și a III-a.

„Datorită cooperării noastre cu Hetero, vom putea fi în măsură să creşte în mod semnificativ capacitatea de producţie şi de a furniza populaţiei indiene o soluţie eficace în această perioadă dificilă a pandemiei”, a comentat directorul fondului, Kirill Dmitriev, citat în comunicat.

Conform RDIF, cererile pentru peste 1,2 miliarde de doze din vaccinul Sputnik V au fost înaintate de „peste 50 de ţări”.

Pe lângă India, vaccinul urmează să fie produs cu precădere în Brazilia, China sau Coreea de Sud, conform aceleiaşi surse.

Cât va costa o doză din acest vaccin

Vaccinul anti-Covid denumit „Sputnik V” dezvoltat de Rusia va costa mai puțin de 10 dolari, a anunțat țara condusă de Vladimir Putin.

Vaccinul Sputnik V a demonstrat o eficienţă de peste 95% la 42 de zile după administrarea primei doze şi va costa mai puţin de 10 dolari, au anunţat marţi Centrul de cercetare Gamaleia din Moscova şi Fondul de Investiţii Directe din Rusia (FIDR) într-un comunicat comun, citat de EFE.

Conform sursei citate, prețul de sub 10 dolari pentru o doză este de două ori mai mic decât cel al vaccinurilor care folosesc tehnologia ARN mesager, aşa cum se întâmplă în cazul vaccinurilor anti-Covid dezvoltate de companiile americane Moderna şi Pfizer.