Industria zahărului, în colaps din cauza importurilor ucrainene. Ce vor cultivatorii

Industria zahărului din România este în colaps, susține Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, care solicită Guvernului să blocheze 3-4 luni, așa cum au făcut și alte țări din UE, importurile de zahăr din Ucraina. 

Doleanțele fermierilor sunt exprimate într-o scrisoare adresată premierului Marcel Ciolacu și ministrului Agriculturii, Florin Barbu.

”Domnule prim-ministru, știindu-vă un fervent susținător al agriculturii din România precum și a păstrării valorilor naționale, vă rugăm insistent să interveniți de urgență pentru stoparea importurilor de zahăr din Ucraina cel puțin pentru o perioadă de 3-4 luni, prin mijloacele la care au apelat și alte țări din Estul Europei. Facem aici referire la cel mai recent ban de import al zahărului din Ucraina ce a fost votat de Guvernul Slovaciei pe 29 noiembrie și intrare în vigoare cu 30 noiembrie 2023, atașat documentul”, se arată în scrisoarea cultivatorilor de sfeclă de zahăr.

Fermierii spun că nu pot face față concurenței ucrainene, mai ales în condițiile scumpirii inputurilor, existând riscul renunțării la această cultură. Nici procesatorii nu o duc mai bine, prețurile cu care intră în România zahărul alb din Ucraina fiind mult mai mici față de oferta celor două fabrici autohtone care mai funcționează, la acest moment.

”Ne adresăm dumneavoastră pe această cale pentru a vă semnala o situație critică în care se află în momentul de față sectorul zahărului din România. Industria zahărului românesc a trecut printr-o restructurare profundă în ultimii ani și astăzi mai avem două fabrici care produc zahăr autohton din sfeclă. Fermierii români fac eforturi financiare substanțiale pentru a menține viabilă cultura sfeclei. Creșterea alarmantă a prețurilor inputurilor a avut ca rezultat și o creștere substanțială a costurilor pentru producerea materiei prime, sfecla de zahăr, cât și cea a producerii zahărului în fabrici. În ultimul an, importurile masive de zahăr din Ucraina constituie un factor destabilizator pentru Uniunea Europeană și în special pentru România, țară de graniță cu Ucraina. Prețurile cu care se ofertează astăzi zahărul de proveniență ucraineană sunt de 500-600 de euro/tona de zahăr alb, în vreme ce fabricile de zahăr nu pot produce zahărul sub 800 de euro/tonă zahăr alb”, a mai precizat Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, potrivit Agrointel.

Cultivatorii români consideră că ceastă diferență substanțială pune în pericol continuarea activității în fabricile de zahăr, existând pericolul abandonării de către fermieri a acestei culturi, ceea ce înseamnă practic distrugerea industriei zahărului românesc, care are o tradiție de peste 150 de ani.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole