Sute de infectări cu Covid-19 în rândul angajaților Spitalului de Urgență Miercurea Ciuc: Zeci de cazuri, depistate în ultimele două săptămâni

Un număr de 180 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Miercurea Ciuc s-au infectat cu noul coronavirus de la începutul pandemiei. 66 dintre aceștia s-au îmbolnăvit în ultimele doup săptămâni.

„De la începutul pandemiei, până astăzi au fost 180 de angajaţi ai SJU Miercurea Ciuc cu teste COVID pozitive, dintre care 43 de medici, 82 de asistenţi medicali, 25 de infirmieri, 11 personal de curăţenie şi 19 alte categorii, cum ar fi registratori medicali, muncitori, personal administrativ. Dacă ne uităm la ultimele două săptămâni, putem observa un număr de 66 angajaţi infectaţi, adică aproape 40% din totalul cazurilor menţionate anterior, ceea ce ne arată o evoluţie mai accentuată a acestora, într-un fel corespunzând trendului din comunitate. Din păcate, am avut şi nişte focare la nivelul unităţii sanitare, unul dintre ele fiind în Secţia Chirurgie, unde 21 cadre medicale au fost depistate COVID-19 pozitive, o parte dintre ele infectându-se în spital, cel mai probabil în zonele de odihnă, iar o parte s-au infectat în comunitate”, a declarat dr. Sergiu Sîngeorzan, medicul epidemiolog al unităţii, citat de Agerpres.

Cum s-au infectat angajații spitalului

Medicul epidemiolog consideră că angajații care s-au infectat cu coronavirus nu au folosit așa cum trebuie echipamentul de protecție.

„Pot să incriminez pentru infectarea lor utilizarea necorespunzătoare a echipamentului de protecţie. Nu faptul că nu-l folosim, ci faptul că, datorită dorinţei excesive de a ne proteja propria persoană, nu dăm atenţie sau omitem inconştient riscul de transmitere prin intermediul echipamentului de protecţie contaminat. Acesta trebuie utilizat acolo unde riscul este maxim, iar apoi dezechipat şi eliminat în mod corespunzător, altfel putem contamina indirect atât pacienţii cât şi alţi colegi de serviciu. Aşadar, atenţie deosebită la cum şi când te dezechipezi!”, a precizat Sîngeorzan.

Evoluția cazurilor în Harghita este îngrijorătoare

Medicul a mai precizat că evoluţia cazurilor din judeţul Harghita este alarmantă.

„Dacă noi ar trebui să internăm toate cazurile, inclusiv formele uşoare şi asimptomatice, cum se făcea la început, nu am avea suficiente spaţii de cazare. Şi atunci, într-un fel mi se pare oarecum firească decizia de a lăsa pacientul acasă, deoarece atât confortul lui este mai ridicat cât şi presiunea de pe spital se micşorează, dar cu condiţia ca aceştia să respecte carantinarea (…) Cred că pentru toată lumea este clar că la un moment dat, într-un fel sau altul, vom trece prin această infecţie, dobândind oarecum o imunitate faţă de acest virus. Ceea ce încercăm acum, prin toate măsurile de distanţare socială, este de fapt o ponderare a numărului de pacienţi care se internează în spital, să scădem presiunea de pe sistemul sanitar, pentru că altfel acesta nu va mai putea face faţă”, a mai spus medicul epidemiolog.

Personalul medical, extenuat

Medicul Sîngeorzan  spune că personalul medical este sătul și extenuat întrucât angajații care lucrează acum în spital sunt aceeași care lucrau și acum șapte luni.

”Personalul medical nu s-a reînnoit, e acelaşi de acum şapte luni, aceeaşi oameni lucrează continuu, mai ales pe secţiile COVID. Personalul e sătul, extenuat şi toată lumea încearcă să accepte ideea că ‘ok, trecem prin boală, să sperăm că trecem bine, iar după aceea să ne imunizăm şi ne vedem mai departe de activitate’. Cam în toate epidemiile aşa s-a întâmplat. Am trecut prin ele, ne-am imunizat, din păcate o parte au pierit, dar până la urmă e vorba de un echilibru în natură care se întâmplă, fie că vrem, fie că nu vrem”, a conchis Sergiu Sîngeorzan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...